GW om ovanliga människorovet: ”Kan vara oplanerat”

Uppmärksammade fallet sticker ut enligt professorn

Uppdaterad 2020-08-02 | Publicerad 2020-08-01

Två unga män är misstänkta för människorov på en man i 55-årsåldern som fortfarande inte hittats.

En av de misstänkta har en relation till den försvunna mannen.

– Då är oftast känslor inblandade, säger Leif GW Persson.

Det har nu gått exakt en vecka sedan mannen i Karlskrona anmäldes försvunnen av sina anhöriga, lördagen den 25 juli.

Två män i 20-årsåldern har häktats under fredagen på sannolika skäl misstänkta för människorov. De båda nekar till brott.

Aftonbladet har tidigare skrivit om hur boende i området sett den nu försvunna mannen i 55-årsåldern åka ut med sin båt tillsammans med de två männen samma dag som han försvann. Något grannar menar var märkligt, då båten inte kom tillbaka samma dag.

– Jag var väldigt förvånad över att de var borta över natten. Båten är inte övernattningsombonad, säger en granne.

Enligt Leif GW Persson är den ännu ouppklarade härvan i Blekinge ett ganska ovanligt fall av människorov.

Då är oftast känslor inblandade, säger Leif GW Persson.

Kan vara oförrätter bakom

Bland annat då den försvunne mannen, såväl som en av de misstänkta, är ostraffade sedan tidigare. Även den stora åldersskillnaden sticker ut, menar professorn.

– När det gäller män och människorov så är det vanliga att man har en kriminell anknytning till varandra, men så är det inte här, konstaterar han.

En av de misstänkta har en relation till den försvunna mannen. Något GW menar kan tyda på att händelsen inte varit planerad.

– Om de är närstående är det oftast känslor inblandade, förargelser eller oförrätter och brottet, om det rör sig om ett brott, sker då oftast oplanerat. Sedan vinner man sig lite tid för att städa efter sig och kniper käft.

Boende i området ska ha sett mannen i 55-årsåldern åka i väg med en båt tillsammans med en av de nu häktade och en annan man kvällen innan han anmäldes försvunnen.

Polisen bör ha något konkret

Samtidigt poängterar professorn att det ännu inte är säkert att mannen blivit bortförd mot sin vilja.

– Han kan ju ha tagit en tids oanmäld semester. Men det är klart, har vittnen sett att de här tre åkt båt ihop och sedan har en av dom inte kommit tillbaka så motiverar det såklart polisiärt intresse. Är de häktade på sannolika skäl så måste man ha något väldigt konkret att gå på men vad det är vet vi inte än.

Mannens båt har tagits i beslag av polisen. Polisen har i veckan tillsammans med Kustbevakningen sökt efter mannen med helikopter, båt, flyg och hundar. En lokal i centrum spärrades också av i samband med utredningen. Under fredagen meddelade polisen att sökarbetet i nuläget är avslutat.

Än så länge är det oklart var mannen befinner sig. Även huruvida han fortfarande är i liv eller ej.

– Men det brukar lossna ganska snart, säger Leif GW.

Dörren till lägenheten där den försvunne mannen bor.