Pandemin: Peru och Mexiko passerar symbolnivå

TT

Publicerad 2020-08-14

Vårdarbetare i skyddsutrustning slänger sopor utanför ett sjukhus i delstaten Veracruz i Mexiko, där covid-patienter behandlas.

Mexiko och Peru är de senaste länderna att passera symbolnivån en halv miljon bekräftade fall av personer med covid-smitta. Totalt har smittan nu gått om även de värsta vanliga influensaår.

Peru har fler än 25 600 dödsfall till följd av covid-19, medan Mexiko har fler än 55 000. De är sexa respektive sjua bland världens länder med flest bekräftade fall, enligt nyhetsbyrån Reuters kartläggning.

I relation till befolkningsstorlek ligger Peru ännu sämre till, trea i världen efter bara Belgien och Storbritannien, enligt Statistas sammanställning. Med det måttet ligger Mexiko på elfte plats, efter bland andra Sverige som är sexa. Men medan de flesta andra länder i toppen, åtminstone för tillfället, fått smittspridningen under kontroll växer utbrottet oroväckande snabbt i de latinamerikanska länderna.

Hur smittspridningen mäts och bokförs varierar väldeliga runtom i världen, men totalt närmar sig antalet registrerade fall 21 miljoner. Antalet döda är runt 750 000, sedan viruset upptäcktes i kinesiska Wuhan i slutet av förra året.

Det kan jämföras med de vanliga årliga influensautbrotten, som enligt världshälsoorganisationen WHO:s sammanställningar brukar kosta mellan 290 000 och 650 000 liv varje år.