USA åtalar kinesiska hackare – försökte stjäla vaccinforskning

Publicerad 2020-07-22

Amerikanska justitiedepartementet väckte under tisdagen åtal mot två kinesiska hackare som man menar har samarbetat med kinesiska staten.

Två kinesiska hackare misstänks ha stulit data värd hundratals miljoner dollar.

Senast ska duon ha försökt komma åt forskning om vaccin mot coronaviruset.

USA hävdar att hackarna har samarbetat med Kinas underrättelsetjänst.

Amerikanska justitiedepartementet väckte under tisdagen åtal mot två kinesiska hackare som man menar har samarbetat med kinesiska staten.

Enligt åtalet ska de före detta ingenjörsstudenterna Li Xiaoyu, 34, och Dong Jiazhi, 33, försökt hacka sig in i datornätverk hos företag som utvecklar vaccin mot covid-19.

Åtalet är Trump-administrationens senaste drag för att försöka komma åt det ekonomiska spionage man uppger att Kina bedriver, enligt NBC News. Kina har hela tiden nekat till anklagelserna.

Dataintrång och utpressning

Den åtalade duon ska ha hackat företag inom bland annat högtekologisk utveckling, läkemedel och datorspelsutveckling. De ska också ha försökt komma åt präster och människorättsaktivister i USA, Kina och Hongkong.

Sammanlagt ska hackarna ha stulit affärshemligheter och värdefull företagsinformation värd hundratals miljoner dollar, enligt åtalet.

Vid minst ett tillfälle ska de ha hotat att lägga upp information på nätet om inte offret betalat en lösensumma.

”Organiserat kriminellt gäng”

Dels ska de ha gjort intrången för egen vinning. Men de anklagas också för att ha delat stora mängder information med Kinas underrättelsetjänst.

Enligt Washington Post är det första gången USA anklagar kinesiska hackare för intrång som inte bara gynnar dem själva utan också den kinesiska staten.

– Kina stjäl forskning som stärker deras ekonomi, och sedan använder de det som ett vapen för att tysta länder som skulle våga utmana deras olagliga handlingar. Den här typen av ekonomisk utpressning förväntar vi oss inte av en världsledare, det är något vi förväntar oss av ett organiserat kriminellt gäng, säger FBI:s biträdande chef David Bowdich.

Hackat svenska företag

Intrången som hackarduon misstänks för ska ha pågått i över ett decennium.

Utöver USA har de riktat in sig på techbolag i ett tiotal länder, där Sverige finns med på listan. De uppges också ha hackat verksamheter i bland annat Tyskland, Litauen, Nederländerna och Storbritannien.

Följ ämnen i artikeln