Almedalsveckan – den minst grisiga veckan

Publicerad 2019-07-04

Miljöfrågan dominerar seminarierna under Almedalsveckan i Visby.

Med tusentals ditresta och otaliga mingel skulle politikerveckan lätt kunna bli en sopig historia – men skenet kan bedra.

– Det är faktiskt medeltidsveckan som är den mest grisiga, säger Isak Malm, avdelningschef på Region Gotland.

I fjol besökte drygt 45 000 personer politikerveckan i Visby.

Trots att antalet besökare ser ut att bli några tusen färre i år har öns ansvariga tagit kraftig höjd för allt avfall som följer i dess väg.

– Jag tycker det är mycket bättre nu än vad det har varit tidigare. De flesta som kommer hit vill göra rätt för sig och många är väldigt miljömedvetna, säger Isak Malm, avdelningschef på gata/park på Region Gotland.

600 papperskorgar

Under dygnets mest aktiva timmar jobbar ett 15-tal personer med att hålla Visbys gator rena och de över 600 papperskorgarna tomma.

– När det är som värst tryck så fylls en papperskorg upp på en timme så det blir lätt lite stressigt, förklarar Isak Malm.

För att kunna hantera den stora mängden avfall som uppstår har en provisorisk avfallsanläggning inrättats på området Holmen vid kajen.

– Det blir mycket att hantera men det går, säger Sune Melander, enhetschef vid Gata Park avdelningen.

”Mest grisig”

Men trots många ditresta och otaliga mingel och evenemangen är politikerveckan inte den värsta sett till antalet sopor.

– Det är faktiskt medeltidsveckan som är den mest grisiga. Då är det mycket mer mat och många som bor och tältar i området, säger Isak Malm.

Även kollegan Git Fischer håller med om att besökarna sköter sig.

– Folk får nog lite mer dåligt samvete nuförtiden och känner att de har ögonen på sig mer. Trots att papperskorgarna kanske är fulla så väljer många att lägga sina sopor bredvid dem i stället för någon annanstans.

Följ ämnen i artikeln