Källor: USA genomförde cyberattack mot Iran – på order av Trump

Uppdaterad 2019-06-26 | Publicerad 2019-06-23

Stridsflygen tros redan ha varit i luften när Donald Trump drog tillbaka ordern om en militär attack mot Iran.

Men enligt uppgifter till Washington Post beordrade han i stället en annan attack – i cyberrymden.

Nu tros cyberkriget vara full gång och amerikansk industri varnas för nya attacker från Iran.

USA var tio minuter från ett anfall mot Iran.

Enligt källor till flera amerikanska medier ska stridsflygen redan ha varit i luften när Donald Trump drog tillbaka sin order i torsdags.

Men enligt nya uppgifter till Washington Post genomfördes i stället en annan attack.

”Det här kan de inte lösa enkelt”

På order av Donald Trump ska USA i stället ha genomfört en stor cyberattack riktad mot Iranska militära datasystem. Enligt källor till Washington Post lyckades attacken störa system som används för att kontrollera Irans missilanläggningar.

Genom cyberattacken kunde Trump orsaka stor skada för Iran utan att riskera människoliv, konstaterar källorna.

– Det här är något de inte kan lösa så enkelt, säger en av källorna till Washington Post.

Planerats en lång tid

Attacken ska ha planerats under lång tid. USA ska ha övervägt att isjösätta planerna redan tidigare under sommaren. Då efter attacken mot två oljetankrar i Omanbukten som Iran tros ligga bakom.

– Vår militär har länge vetat av vi kan sänka varje skepp revolutionära gardet har inom 24 timmar om vi måste. Det här är den moderna versionen av det marinen måste göra för att försvara sig på havet, säger Thomas Bossert, som tidigare arbetat som rådgivare i säkerhetsfrågor åt Trump, enligt Washington Post.

Experten: ”Det blir bara värre”

Även Iran har genomfört cyberattacker de senaste åren.

2012 släppte de lös ett virus som förstörde över 30 000 datorer på det saudiska statliga oljebolaget Saudi Aramco. Och nu tros cyberkriget vara i full gång igen.

Efter attacken i torsdags har USA:s inrikessäkerhetsdepartement gått ut med en varning till industrin i USA. De misstänker att Iran kan genomföra attacker mot olje- gas- och andra energisektorer i landet.

– Vi har sett mer och mer aggressiv aktivitet under en lång tid. Det blir bara värre, säger Robert M. Lee, medgrundare till företaget Dragos som arbetat med cyberoperationer för bland annat NSA, enligt Washington Post.