Coronaviruset tvingade dem att fly och lämna företaget

Uppdaterad 2020-02-11 | Publicerad 2020-02-10

Uppsalaentreprenörerna tvingades fly och lämna sitt företag i mångmiljonstaden Shenzhen.

Uppsalaentreprenörerna tvingades lämna sitt företag i Kina och fly 15-miljonersstaden Shenzhen efter utbrottet av coronaviruset.

”När de började stänga gränserna kände vi att det var bäst att dra”, säger Kasper Sonesson via telefon från Bangkok.

Efter det stora utbrottet av conoraviruset har flera städer i Kina mer eller mindre stängts ned. En av dessa är 15-miljonersstaden Shenzhen där Uppsalaentreprenörerna Kasper Sonesson och Victor Schumertl bor och driver företaget Shaigoo studios tillsammans.

I företaget Shaigoo studios, som fokuserar på att utveckla och tillverka produkter från fabriker i Asien till svenska företag, jobbar också Kaspers bror, Adam Sonesson, och Martin Söderberg. Alla från Uppsala. För några dagar sedan tvingades de fly landet och lämna företaget.

– Vi valde att stanna kvar här under den första delen av den här epidemin, vi tänkte väl att det inte var så farligt. Till slut eskalerade det, och när de började stänga gränserna kände vi att det var bäst att dra, säger Kasper Sonesson som tillsammans med Victor Schumertl lyckades ta sig till Bangkok i Thailand.

För Adam Sonesson och Martin Söderberg blev flyktvägen en helt annan.

– Adam och Martin lyckades hitta ett flyg hem, så de är hemma i Sverige just nu.

Hur var stämningen innan ni lämnade Kina?
– Det kändes faktiskt ganska sjukt. Det bor nästan 15 miljoner människor i Shenzhen, men när vi åkte var det helt tomt på gatorna. Just nu är det nyår i Kina, och eftersom drygt 80 procent av stadens innevånare egentligen kommer från andra provinser är vi vana med att det brukar vara ganska tomt så här års. Men nu var det extremt.

Tomt på gatorna i 15-miljonersstaden.

”De tog tempen på oss överallt”

Efter utbrottet valde myndigheter i Kina att förlänga det just nu pågående nyårsfirandet med en vecka, och på måndagen var tanken att verksamheten skulle starta upp igen.

– Vi får se hur vi ska gå vidare. Fabrikerna kör på trots epidemin, och vi har en del anställda som är kvar och ser över ordergången. Men vi är just nu väldigt ovetandes om hur framtiden ser ut, fortsätter Kasper Sonesson som också berättar om regeringens nya krav.

– Kinas regering kräver att vi måste införskaffa infraröd temperaturmätare, handsprit, mask och andra skyddsprodukter för den här typen av epidemier. Vi kommer att kontrolleras av distriktet där vi bor med ett hembesök, om vi inte uppfyller kraven får vi inte godkänt att jobba igen.

Är du rädd att någon av er ska ha blivit smittad?
– Nej, det skulle jag inte säga. Men det var lite hysterisk innan vi åkte, de tog tempen på oss överallt. Jag var lite orolig att jag hade blivit smittad, strax efter att vi hade kommit till Bangkok vaknade jag med andningssvårigheter. Victor tvingade med mig till sjukhuset där det visade sig att det inte var coronaviruset, däremot hade jag fått bältros och en stark allergisk reaktion.

Victor Schumertl (till vänster) och Kasper Sonesson med Hong Kong i bakgrunden.

Ofrivillig semester i svenskparadiset

Efter att Kasper Sonesson tillfrisknat väntar nu en ofrivillig semester i svenskparadiset Khao Lak tillsammans med kollegan Victor Schumertl. När Aftonbladet får tag på honom väntar de på flygplatsen i Bangkok.

– Just nu sitter vi på flygplatsen i Bangkok och väntar på att flyga vidare till Phuket. Sedan får vi försöka hålla koll på hur det utvecklar sig i Kina. Det är svårt att veta vad som är sant och falsk med all information och alla nyheter som cirkulerar i media just nu.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen