Gränser stängs i Baltikum i kamp mot viruset

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Saulius Skvernelis är premiärminister i Litauen. Arkivbild.

NYHETER

Utländska medborgare kommer att stoppas från inresa i Lettland från och med tisdag för att stoppa spridningen av coronavirus, enligt premiärminister Krisjanis Karins.

Även Litauen vidtar liknande åtgärder – och passagerartrafiken på färjor mellan Estland och Stockholm ställs in.

Utländska medborgare kommer att stoppas från inresa i Lettland från och med tisdag för att stoppa spridningen av coronavirus, enligt premiärminister Krisjanis Karins.

– Det huvudsakliga målet är att göra allt som är möjligt att göra för att undvika att fler människor blir sjuka med coronavirus, säger Karins.

Vid midnatt natten till tisdag ska alla internationella förbindelser via flyg, fartyg, tåg och vägfordon att stoppas. Men lettiska medborgare samt utlänningar med uppehållstillstånd i Lettland kommer att få resa in i landet även efter det klockslaget och utländska turister ska ha rätt att åka ut.

Dessutom förbjuds alla offentliga samlingar med mer än 50 personer.

Lettland har 26 bekräftade fall av coronasmitta men inga dödsfall.

Bara affärsresor

Även Litauens regering stänger gränserna för utländska medborgare. Lastbilschaufförer, diplomater samt människor som passerar Litauen på väg till sitt eget hemland undantas.

– Vårt mål är att fördröja spridningen av viruset så länge som möjligt inom landet och minska de negativa konsekvenserna, säger premiärminister Saulius Skvernelis.

Åtgärden träder i kraft på måndagen och gäller till och med den 30 mars.

Dessutom får bara litauer som ska på affärsresor åka utomlands.

Litauen har åtta bekräftade fall av smitta och har stängt skolor, förskolor och universitet samt förbjudit större folksamlingar.

Stockholmstrafiken stängs

Det tredje landet i Baltikum, Estland, har uppmanat sina medborgare att inte resa till länder och områden som drabbats av stora coronautbrott.

Skolor håller stängt och offentliga evenemang har begränsats.

Passagerare som landar på Estlands flygplatser får sin temperatur kontrollerad. Regeringen har också beslutat att stoppa försäljningen av kryssningar mellan Tallinn och Stockholm.

Färjebolaget Tallink Silja har ställt in alla avgångar Tallinn–Stockholm med passagerarfärjorna Baltic Queen och Victoria från och med söndag och tills vidare.

Fartyget Regal Star på linjen Paldiski–Kapellskär ska fortsätta trafiken för att säkerställa transporter av gods. Fartyget kommer att trafikera enligt ett icke fastställt schema.

Publicerad: