Här är lussekatter – med betoning på katter

Uppdaterad 2019-12-12 | Publicerad 2019-12-01

Till första advent så bakar många lussekatter.

Men Bente Poulsens lussekatter skiljer sig från mängden.

– Heter det lussekatter så ska det väl vara katter, säger Bente Poulsen.

Hemma i Bente Poulsens kök i Växjö har julbaket redan börjat. Inför första advent bestämde sig Bente för att göra en stor sats lussekatter – med betoning på katter.

– Jag är väl lite kattgalen, och så heter det ju lussekatter. Då ska det väl också vara katter, säger Bente Poulsen glatt.

Lussekatterna som Bente bakat ser nämligen inte ut som vanliga traditionella lussekatter. Istället är de utformade som katter med öron och svans.

– Nosen och ögonen målar jag dit med hjälp av smält choklad och en tandpetare. Det är lite pill, men det är kul.

Som inspiration har Bente haft sina egna två katter som modeller, Theo och Theja. De har dock inte varit särskilt imponerade av hemmets nya kattmedlemmar.

– Nej, de har inte sagt så mycket. Men mina nära och kära tycker mina lussekatter är roliga och fina.

Och inte bara de. Bente tog nämligen en bild på sina lussekatter och la ut i en grupp på Facebook där de snabbt blev populära. På bara några timmar hade lussekatterna (med betoning på katter) fått över 300 000 gilla-markeringar.

”Vilka söta! Och vilken rolig idé” skriver en person i kommentarsfältet. En annan frågar om hur Bente bakat sina katter, och flera föreslår för sina vänner att de borde baka liknande lussekatter.

– Det var kul! Jag trodde inte att de skulle bli så uppmärksammade som de blev, förklarar Bente.

Följ ämnen i artikeln