Så blir det digitala första maj-firandet

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Första maj-tågen byts i år mot digitala firanden.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Första maj-tågen byts i år mot digitala firanden.

Några första maj-tåg är inte att vänta i dag.

Istället kommer demonstrationer att ske digitalt.

De malmöitiska avdelningarna för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ uppmanar alla sina följare till att medverka.

Ända sedan 1890 har arbetarrörelsen demonstrerat den 1 maj. Den pågående coronapandemin har dock gjort att politiska partier och fackorganisationer fått tänka om i sitt firande.

Istället för traditionella demonstrationståg kommer firandet att ske digitalt.

I Malmö kommer Socialdemokraterna tillsammans med LO och ABF att fira dagen på Facebooksidan Socialdemokraterna i Malmö.

”Årets firande flyttar vi hem till ditt vardagsrum genom ett digitalt firande. Det blir tal av vår partiordförande Stefan Löfven och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, samtal med lokala malmöföreträdare från Per Albin Hanssons födelsehem i Kulladal och mycket mer”, skriver Socialdemokraterna i Facebookevenemanget.

Rött från fönstret

Firandet kommer att dra igång klockan 08:00 och bjuder på såväl första maj-hälsningar som intervjuer och panelsamtal (se faktaruta).

Förutom att medverka i livesändningen uppmanas S-sympatisörerna att uppdatera sin profilbild på Facebook med ett första maj-märke, ta en bild på sig själv med ett plakat och ett politiskt budskap, hänga ut något rött från balkongen eller fönstret samt köpa ett första maj-märke.

Även Vänsterpartiet Malmö kommer att arrangera ett digitalt firande, tillsammans med ABF Malmö och Ung Vänster. Någon enskild livesändning kommer inte göras men däremot uppmanas malmöiter att följa talen från Vänsterpartiet i Lund samt av partiledare Jonas Sjöstedt.

Måla på graffitiväggar

Partiet uppmanar likt Socialdemokraterna personer att hänga ut något rött från balkongen eller fönstret men även att affischera sina fönster samt att rikta ut högtalare genom fönstret och spela internationalen.

Förutom hemdemonstrationerna tipsar Vänsterpartiet även om att att måla på en av stadens officiella graffitiväggar och att cykla runt i Malmö med sitt budskap.

Feministiskt initiativ i Malmö uppmanar även de sina följare att medverka på den digitala demonstrationen. En digital demonstration kommer att ske klockan 11:00, där sympatisörer kan ansluta till möteslänken. De rekommenderar även sina följare att sätta upp affischer i Malmö.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%