McConnell samlar ”samhällsviktig” senat

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2020-05-05

I representanthuset bedömde man att smittorisken var för stor – men USA:s senat har återigen samlats i Washington DC efter ett förlängt uppehåll.

En stor del av de 100 senatorerna ingår dock i riskgruppen för covid-19, de är till åren och flera har underliggande sjukdomar. Att alla hundra och deras medhjälpare sammanträder i kammaren mitt under viruspandemin har ifrågasatts.

Men den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell menar att senatorerna har en samhällsviktig funktion.

– Om det är avgörande att läkare, sjuksköterskor, lastbilsförare, anställda vid mataffärer och många andra modiga amerikaner noggrant gör sin plikt – då är det avgörande att (vi) senatorer gör vår och stödjer dem, sade han i förra veckan enligt webbtidningen The Hil l.

Det är väl känt att kongressen inom kort måste godkänna ännu ett nödhjälpspaket för det coronadrabbade USA. Men till skillnad från de tidigare paketen, där samsynen mellan partierna varit förhållandevis stor, går nu åsikterna isär om vad som är mest akut, rapporterar amerikanska medier. Republikanerna vill stötta drabbade företag medan Demokraterna vill att delstatsstyren som går på knäna får hjälp. Förhandlingarna lär därför ta tid.

Hittills har enbart en senator, Kentuckyrepublikanen Rand Paul, testat positivt för det nya coronaviruset.

Det är oklart när representanthuset, som har 435 medlemmar, samlas igen.