Risk för skogsbrand: ”Torrt i skog och mark”

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Risken för skogsbrand är stor.
Foto: GUSTAFSSON JEPPE/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Risken för skogsbrand är stor.

Det soliga fina vårvädret har ökat brandfaran kraftigt i stora delar av Skåne.

SMHI varnar för skogsbrand i hela länet – utom Österlen.

– Även under morgondagen och på lördag kommer det vara torrt i skog och mark, säger Sandra Fyrstedt, meteorolog vid SMHI.

Längre norrut drar kyla från Arktis in med snö och regn. I Skåne håller däremot det torra vädret i sig och på torsdagsmorgonen gick SMHI ut med en risk för skogsbrand i hela länet utom Österlen.

De bedömer att risken för bränder i skog och mark är stor.

– Det har varit torrt nu i några dagar och det torra vädret torkar upp i skog och mark. Det gör att vi går ut med såna här risker när det är torrt till en viss nivå, säger Sandra Fyrstedt, meteorolog vid SMHI.

Varmt kommande dagarna

Brandrisken utfärdas ett dygn i taget men det torra vädret kommer hålla i sig fram till söndag, då det ser ut att bli regn.

– Även under morgondagen och på lördag kommer det vara torrt i skog och mark i Skåne. Ingen nederbörd vänas de kommande dagarna utan det kommer vara varmt och soligt, säger Sandra Fyrstedt.

Räddningstjänsten Syd har i dagsläget enbart utfärdat eldningsförbud i Svalöv, men uppmanar människor till att tänka efter vid eventuell grillning i helgen.

”Ska iaktta försiktighet”

– Man ska iaktta försiktighet och vara försiktig vid grillning och eldning i skog och mark. Det är väldigt torrt, säger Håkan Månsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Om man ska grilla på allmän plats ska man använda sig av fasta grillplatser medan man ska se till att grillen har ett eget stativ om man grillar på sin egna tomt.

– Placera grillen på ett jämnt underlag med behörigt avstånd till brännbart material och ha tillgång till vatten för att släcka elden, säger Håkan Månsson.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%