Publicerad:
Uppdaterad:

M och KD vill inte recensera Sölvesborg

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Lotta Finstorp (M) beskriver den fria kulturen som en demokratisk hörnsten samtidigt som hon också framhåller att det kommunala självstyret är väldigt starkt. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery TT
Lotta Finstorp (M) beskriver den fria kulturen som en demokratisk hörnsten samtidigt som hon också framhåller att det kommunala självstyret är väldigt starkt. Arkivbild.

Varken Kristdemokraternas talesperson i kulturpolitiska frågor eller Moderaternas vill recensera Sölvesborgs nya policy för konstinköp. Roland Utbult (KD) vill inte uttala sig alls.

"Tidlös och klassisk" konst ska prioriteras framför "utmanande samtidskonst" enligt den nya kommunala policy som Sverigedemokraterna drivit igenom lokalt i Sölvesborg med stöd av M och KD.

Beslutet har väckt starka reaktioner från konstvärlden. Politiker måste tåla även rebellisk konst, skrev Sara Edström, ordförande i Konstnärernas Riksorganisation i Dagens Samhälle (17/9).

Moderna Museets nya chef Gitte Ørsko tror att fallet Sölvesborg kommer att ses som en skamfläck i framtiden. "Det ska ofrånkomligen och odiskutabelt vara ett professionellt och inte ett politiskt beslut vilken konst som ska investeras i" skrev hon i Dagens Nyheter (18/9) och framhöll att politikerna i Sölvesborg nu frångår principen om armlängds avstånd, det vill säga att politiker inte ska avgöra vad konsten ska handla om.

Ingen kritik

Men de två stödpartiernas talespersoner på riksnivå har inga kritiska synpunkter på partikollegornas beslut i Sölvesborg. Roland Utbult (KD) vill heller inte svara på TT:s frågor.

"Roland Utbult är kulturpolitisk talesperson på nationell nivå. Det ligger inte inom ramen för hans uppdrag att lägga sig i enskilda kommuners konstpolicys", hälsar i stället pressekreterare Nike Örbrink i ett mejl.

Lotta Finstorp (M) beskriver den fria kulturen som en demokratisk hörnsten samtidigt som hon också framhåller att det kommunala självstyret är väldigt starkt.

– Armlängds avstånd är honnörsord när det gäller politik och kultur, jag tror det är det enda politikområdet där man så tydligt ska hålla armlängds avstånd och jag utgår från att man haft med detta i diskussionerna.

"Inte min sak"

TT: Men tycker du att Sölversborgs politiska ledning lever upp till den principen när man tar ett sådant här beslut?

– Det är inte min sak att recensera Sölvesborgs beslut eftersom vi har det kommunala självstyret i Sverige, det är nästan starkast i hela världen. Men Moderaternas hållning är att kulturen ska vara fri från politisk klåfingrighet.

TT: Tycker du att den är det i Sölvesborg?

– Jag kan inte tycka något kring det eftersom det kommunala självstyret finns där och de bestämmer själva.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: