Våldsamt gripande av aboriginsk man utreds

TT-AFP

Publicerad 2020-06-16

Demonstranter under en protest i Sydney den 2 juni till stöd för Black lives matter-rörelsen i USA och för att uppmärksamma polisvåld mot den australiska ursprungsbefolkningen.

Australisk polis öppnar en utredning av ett gripande av en aboriginsk man i Adelaide, sedan en video från händelsen väckt kritik om övervåld. Där syns hur poliserna håller fast mannen mot ett stängsel och tycks slå honom flera gånger när han ligger på marken.

Flera av poliserna har stängts av från yttre tjänst i väntan på utredningen, enligt delstaten South Australias polischef Grant Stevens.

– Videon som laddats upp på sociala medier under natten har uppenbarligen väckt oro gällande polisens ingripande, säger Stevens.

Tidigare i juni stängdes en polis i Sydney av från vissa arbetsuppgifter i väntan på en utredning sedan en video visat hur han slängt ner en aboriginsk tonåring på marken under ett gripande.

Protester har de senaste veckorna hållits runt om i Australien mot övervåld mot ursprungsbefolkningen, och i solidaritet med den amerikanska Black lives matter-rörelsen.