Tegnells varning: Då kan sommarens resor ställas in

Uppdaterad 2020-06-09 | Publicerad 2020-06-08

Svenskarna har börjat slappna av. Färre uppger att de följer myndigheternas rekommendationer, och mobildata visar att vi rör oss mer ute.

Nu varnar statsepidemiolog Anders Tegnell för att beskedet om sommarens resande i värsta fall kan ändras.

– Vi kanske får gå in med ytterligare begränsningar igen, säger han.

Sommarvärme med myllrande folkliv i parker och på uteserveringar, men också stora folksamlingar med tusentals människor som samlats mot rasism och polisvåld, till stöd för rörelsen Black lives matter. Att fler nu är ute och rör sig som vanligt är kanske tydligt för många.

Den mobildata som Telia delar med Folkhälsomyndigheten bekräftar den bilden.

– Ja, man har börjat röra på sig mer igen kan vi se. Det är en uppåtgående trend, säger Anders Tegnell, Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog.

Anders Tegnell och Socialstyrelsens Johanna Sandwall vid en pressträff.

Färre följer rekommendationerna

Den senaste enkätundersökningen från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, visar en liknande tendens. Majoriteten, 80 procent, uppger visserligen att man följer rekommendationerna. Men det är något färre jämfört med för en till två veckor sedan.

– Det är väldigt liten skillnad och väldigt små siffror, men det är viktigt att fortsätta titta på det. Men än så länge är det inte särskilt oroande, säger Anders Tegnell.

Att vi efter tid med coronautbrottet hellre vill tänka på att få leva som vanligt igen och kunna resa, än att det pågår en pandemi, tillhör vanligt mänskligt beteende, säger Tegnell.

– Då gäller det att verkligen skicka signalerna att pandemin är kvar här och kan verkligen ställa till med problem om vi inte fortsätter att hålla den på avstånd.

Om smittspridningen tar fart igen kan det blir aktuellt med begränsningar igen.

Kan införa begränsningar

I dagsläget är beskedet att vi får resa i landet under sommarsemestern. Men förmånen att åka på campingsemester på Böda eller kunna turista vid ringmuren i Visby är inte ett ovillkorat löfte. Det kan enkelt dras tillbaka om rekommendationer om trängsel och avstånd inte följs och smittspridningen tar fart, varnar Anders Tegnell.

– Om det här resandet leder till att vi får en ökad smittspridning, framför allt i regioner som hittills har klarat sig väldigt bra, då får vi fundera på om det här är ett bra beslut och kanske gå in med ytterligare begränsningar igen.

Förmånen att åka på campingsemester är inte ett ovillkorat löfte, varnar Tegnell.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen