Polisen varnar för ungas livsfarliga lek

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen i nordvästra Skåne går nu ut och varnar för en ny livsfarlig lek som ungdomar uppehåller sig med. Leken går ut på att den som väjer sist vinner – något som kan få dödliga konsekvenser.

Polisen i nordvästra Skåne gick under onsdagen ut på sin Facebook och varnar för en ny livsfarlig lek som ungdomar börjat med. Leken beskrivs som ett så kallat ”chicken race”, en tävling där den som sist väjer i en livsfarlig situation vinner.

Polisen fick nys om leken för några dagar sedan då ett blåljus fordon kom körandes i hög fart, med ljud- och ljussignaler på, på väg till ett uppdrag i Helsingborgs kommun. Vid en busshållplats hängde ett gäng ungdomar. Plötsligt såg de hur en av ungdomarna tänkte ta ett vansinnigt och livsfarligt beslut.

Polisen varnar nu för den livsfarliga leken.
Foto: Hanna Franzén/TT /
Polisen varnar nu för den livsfarliga leken.

Tänkte hoppa över på körbanan

En av ungdomarna sprang fram till motsatt körbana där räddningsfordonet kom körandes i 120 kilometer i timmen. Därefter sprang pojken fram till mittvajern i körbanan med avsikt att hoppa över.

Räddningsfordonet fick tvärbromsa samtidigt som den signalerade med allt den hade. Detta gjorde att pojken tvekade och sprang tillbaka till sina skrattande och filmade kompisar som satt kvar busshållplatsen, skriver polisen i nordvästra Skåne på Facebook.

”Oacceptabelt och fullkomligt livsfarligt”

Polisen vill nu varna för denna lek och skriver :

”Det här beteendet är inte acceptabelt och framför allt fullkomligt livsfarligt. Inte bara för individen utan också för blåljuspersonalen. Vi behöver inte nämna mer i detalj vad en kollision mellan ett fordon på flera ton i 120 kilometer i timmen och en oskyddad människa innebär...inget att skratta åt i alla fall. Blåljus under utryckning? Ge fri väg och framför allt: stör inte framfarten. All blåljuspersonal räddar och/eller skyddar liv - kanske ditt nästa gång?”

Blåljusuppdraget kunde slutföras utan fördröjning, meddelar de på sin sida.

Publicerad:

LÄS VIDARE