Vädjar till kommunen: ”Snälla, hjälp våra äldre”

Publicerad 2020-04-02

Anhöriga vädjar till kommunen att införa krav på munskydd för personal på äldreboenden och hemtjänst.

Regeringen beslutade på tisdagen om ett nationellt besöksförbud på samtliga av landets äldreboenden för att förhindra spridningen av covid-19.

Samtidigt riktas hård kritik mot Uppsala kommun att inte personalen inom hemtjänst och specialboenden använder munskydd.

– För min gamla pappa kan det lika bra vara döden som kliver in genom dörren, han är livrädd, säger en anhörig som vill vara anonym.

Uppsala kommuns äldrevård får nu hård kritik från flera håll med tanke på att personalen på specialboenden och inom hemtjänsten inte använder sig av munskydd.

– Här har regeringen gått ut och nationellt inför besöksförbud på samtliga av landets äldreboenden där några av våra mest sköra och utsatta invånare finns. Samtidigt har personalen inom hemtjänsten inte utrustats med munskydd, säger Stefan Hanna, tidigare kommunalråd för Centerpartiet och numera aktiv inom Utvecklingspartiet Demokraterna, och fortsätter.

– Jag tycker att det är bedrövligt. Framförallt för våra äldre, men även personalen behöver skyddas. Jag har en gammal morfar som är 98 år, och det är tragiskt nog att inte få träffa honom just nu, men det är självklart att inte göra det för att skydda honom. Samtidigt kommer och går hemtjänstpersonal utan munskydd till honom.

Du låter väldigt upprörd?
– Jag är riktigt förbannad. Vi vet att den här gruppen av människor är särskilt utsatta, annars hade de inte bott på ett särskilt boende eller ha varit i behov av hemtjänst, och ändå har man inget krav på munskydd. De här människorna riskera att bli riktigt sjuka och till och med dö. Och det är ingen rolig död, utan man kvävs till döds, fortsätter Stefan Hanna.

Stefan Hanna (UPD), Utvecklingspartiet Demokraterna.

Uppsala kommun införde tidigt besöksförbud

Även om regeringen utfärdade ett nationellt förbud så sent som på tisdagen har det, sedan den 12 mars, varit besöksförbud på samtliga äldreboenden inom hela Uppsala kommun. Men Stefan Hanna tycker inte att det räcker.

– Nej, det räcker ju inte om det ändå springer en massa personal in och ut, och de inte skyddar vare sig själva, eller de som man är där för att hjälpa. Det är underkänt. Gör om och gör rätt.

Har din morfar märkt av några särskilda säkerhetsrutiner?
– Inte mer än de få sjuksköterskor som han har fått träffa. Annars är det som vanligt, det finns inga extra säkerhetsåtgärder som inte alltid borde vara självklara.

”För min gamla pappa kan det lika bra vara döden som kliver in genom dörren”

Flera anhöriga har också kontaktat Aftonbladet med liknande historier, och nu vädjar man till kommunen.

– Vi lyckades få in en mobil till min pappa så att vi i alla fall kan ringa upp honom via videosamtal nu när vi inte får besöka honom. Det första han frågade var varför inte vi får besöka honom, när personalen ändå får vara där utan några som helst skydd, säger en anhörig som dock vill vara anonym.

Är han rädd för att bli smittad?
– För min gamla pappa kan det lika bra vara döden som kliver in genom dörren, han är livrädd. Det var smärtsamt att se hans rädda blick, och samtidigt inte kunna göra något.

Har ni försökt kontakta kommunen?
– Ja, men det svar vi har fått är att det inte finns munskydd och liknande att få tag på just nu. Men det låter ju faktiskt helt sjuk, varför stänger vi ned hela samhället om vi ändå struntar i att skydda de som mest behöver det. Snälla, hjälp våra äldre.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande och ordförande i krisledningsgruppen.

”Det är Folkhälsomyndighetens rekommendationer som gäller”

Erik Pelling (S), ordförande i krisledningsnämnden och kommunstyrelsens ordförande, förstår att det finns en oro.

– Jag förstår att människor är rädda, det här är ju en livsfarlig sjukdom. Men vi gör allt i vår makt att ställa om och och se till att skydda de allra mest sårbara. Vi var också väldigt tidiga med att införa besöksförbud på alla boenden, och vi har vidtagit ytterligare åtgärder för att minimera riskerna, säger Erik Pelling och fortsätter.

– Det är Folkhälsomyndighetens rekommendationer som gäller, och de anställda i äldreomsorgen har tydliga och strikta rutiner om hur hygienen ska skötas för att minska smittspridningen. De har även otroligt strikta riktlinjer om att de inte får gå till jobbet om de har minsta lilla symptom.

Men det handlar ändå om den målgrupp som är mest sårbar, borde man då inte använda munskydd i förebyggande syfte?
I dagsläget är rekommendationen från Smittskydd att man endast behöver ha skyddsutrustning vid misstänkt eller konstaterad smitta. Vi har en begränsad mängd skyddsutrustning och då måste vi använda den där den gör nytta. Om rekommendationen ändras så får vi självklart ändra våra rutiner. Men det kommer också kräva att vi har skyddsutrustning så att det räcker till alla.

Erik Pelling: ”Det är inte seriöst”

Även på Uppsala kommun söker man av marknaden efter mer sjukvårdsmaterial.

– Vi försöker på alla möjliga sätt att hitta och köpa in material, och vi gör det tillsammans med regionens inköpare. Det här är också någonting som vi har diskuterat inom krisledningsnämnden, där för övrigt Stefan Hanna ingår. Därför blir jag lite förvånad över hans uttalande. Han vet, precis som vi andra, att det inte finns material att få tag på. Om han nu inte själv sitter på något, men det hoppas jag inte.

Tycker du att Stefan Hanna har fel?
– Som politiker har man ett ansvar. Framförallt ska man inte bidra till att sprida mer oro och panik, det är inte seriöst. Jag tror inte att han sitter på mer information eller kunskap än Folkhälsomyndigheten.