Nioåring behöver inte umgänge anser myndighet

TT

Publicerad 2019-10-27

En nioårig funktionshindrad pojke får rätt till fortsatt stöd av Försäkringskassan i Förvaltningsrätten. Arkivbild.

En funktionshindrad nioårig pojke nekades fortsatt assistansstöd i samma omfattning som tidigare av Försäkringskassan. Myndigheten hävdade bland annat att pojken inte hade behov av socialt umgänge.

Nu häver Förvaltningsrätten Försäkringskassans beslut och ger nioåringen rätt till fortsatt stöd på 172 assistenttimmar i veckan, skriver SVT Jämtland.

Den funktionshindrade pojken är rullstolsbunden och har bland annat bilateral spastisk cerebral pares (CP), mycket svår epilepsi med risk för kramper dygnet runt – och kan inte kommunicera till följd av en svår utvecklingsstörning.

När pojken fyllt nio år ansåg Försäkringskassan att en större del av vårdansvaret skulle läggas på föräldrarna, och minskade därmed assistanshjälpen från 172 till 145 timmar i veckan. Det, i kombination med att Försäkringskassan hävdar att pojken inte har något behov av socialt umgänge, angavs som orsak till beslutet.

Förvaltningsrätten håller inte med, och med uppbackning av medicinska intyg slår de nu fast att pojken visst behöver kommunicera med andra. Dessutom har nioåringen opererat in en medicinpump som måste ses över dygnet runt, då pojkens hälsa hänger på att den fungerar.