Stockholmspolisen: "Väldigt offensiva just nu"

Kristina Erkenborn/TT

Uppdaterad 2021-06-09 | Publicerad 2021-06-08

Polisen agerar med full kraft mot den organiserade brottsligheten. Den svenska delen av operation Trojan Shield har hittills lett till 155 frihetsberövanden runt om i landet.

– De som sysslar med den här typen av grov våldsbrottslighet ska förstå att det inte går att gömma sig längre, säger Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i Stockholm.

Under måndagen grep polisen i region Stockholm ett tjugotal personer med kopplingar till utredningar i regionen.

– Vi har aldrig tagit så många av dem som driver och organiserar det grova våldet som vi gör just nu, säger Robert Karlsson.

Operationen är en del av ett internationellt polissamarbete och har planerats sedan september förra året. Uppgifterna från den krypterade kommunikationen har enligt Robert Karlsson förhindrat ett antal mordplaner och grova vapenbrott i Stockholmsområdet.

– Vi har koncentrerat oss på den grova våldsbrottsligheten, på individerna och nätverken som står för det grövsta våldet. Vi har inte gått efter narkotikabrott i det här läget.

Genom internationell samverkan har polisen i Sverige kunnat använda kommunikation från krypterade plattformar i utredningar av grov organiserad brottslighet. Tidigare har plattformarna Encrochat och Sky ECC avkodats och nu Anom.

Nya möjligheter

Anom har totalt haft omkring 12 000 användare världen över. Svensk polis har haft tillgång till konversationer från 1 600 av dessa.

– Det ger oss helt nya möjligheter att lagföra brottslingar på den här nivån. Det här är de mest cyniska som driver våld och vapenhantering, organiserar mord och förser Sverige med stor del av den narkotika som finns i landet.

– Vi är väldigt offensiva just nu mot den här miljön och min förhoppning är att gårdagen fortsätter att skicka signaler om att vi inte är färdiga, att de som sysslar med den här typen av grov våldsbrottslighet förstår att det inte går att gömma sig längre, säger Robert Karlsson.

Hårt arbete

Det största bekymret för Stockholmspolisen är nu att ro i land det stora antalet tunga utredningar som bedrivs parallellt. Robert Karlsson säger att det görs en del omstruktureringar inom Stockholmspolisen och man har begärt och beviljats hjälp från nationell nivå för vissa specialkompetenser.

– Vi kämpar hårt nu och prioriterar hårt. Inte minst Åklagarmyndigheten gör ett fantastiskt arbete. Det är inte så enkelt att man får tillgång till en krypterad chat och så är saken klar. Personer ska identifieras, det ska vara tillräckligt bra bevisning för att en åklagare ska gå till domstol. Det är ett hårt arbete, men just nu går det väldigt bra.

Kännbara effekter

Även i region Väst beskrivs insatsen mot de kriminella nätverken natten till måndagen som framgångsrik. Över 300 poliser i Västsverige deltog och 21 personer greps och anhölls senare av åklagare. I samband med tillslagen gjordes beslag av vapen, ammunition och narkotika.

”Vi räknar med att den här insatsen ger mycket kännbara effekter i de kriminella nätverk som begår grova brott i Västsverige”, säger Tobias Bergkvist, chef för regionala utredningsenheten i Väst, i ett pressmeddelande.

I region Öst greps tio personer och husrannsakningar genomfördes på flera platser. I polisregion Syd genomfördes insatser i tre av fem polisområden och totalt har mellan 20 och 30 personer frihetsberövats. Insatserna har också genererat beslag av bland annat vapen och mycket stora mängder narkotika.

Från Region Mitt rapporteras att tolv personer gripits. Men redan innan har ytterligare ett antal personer frihetsberövats inom ramen för insatsen.

”Vi utesluter inte att det kan komma fler gripanden framöver”, säger Mattias Fällström, biträdande regionpolischef i region Mitt, i ett pressmeddelande.

PODD Operation Trojan Shield

Aftonbladet Daily med Oisín Cantwell, nyhetskolumnist och senior reporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Följ ämnen i artikeln