Många V-distrikt står bakom Dadgostar

Publicerad 2021-06-18

Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen Löfven har starkt stöd från partidistrikten.

Det visar en rundringning som SVT har gjort.

– Vi hoppas att regeringen faller, säger Uppsaladistriktets ordförande Per Markus Risman till SVT.

På måndag klockan 10 kommer misstroendeomröstningen att hållas i riksdagen där regeringen Löfven riskerar att fällas. Detta sedan Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen blev ett faktum. Bakrunden är ett utredningsförslag om bland annat fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter som är en del av Januariavtalet.

På torsdagsförmiddagen meddelade Nooshi Dadgostar att Vänsterpartiet inte längre ingår i regeringsunderlaget. Fyra timmar senare var regeringskrisen ett faktum.

I tur och ordning har V, SD, KD och M meddelat att de tänker rösta emot Stefan Löfven. Det finns därmed en majoritet för att fälla regeringen.

”Hoppas regeringen faller”

SVT Nyheter har ringt runt till Vänsterpartiet i 25 partidistrikt. Hittills har 13 svarat. Samtliga anser att partiledaren Nooshi Dadgostar agerat rätt.

Uppsaladistriktets ordförande Per Markus Risman säger till SVT att det finns en allvarlig risk att det blir regeringskris, men att Dadgostar gjort en klok avvägning.

– Vi hoppas att regeringen faller och att vi får en ny regering som inte driver igenom marknadshyror, säger Per Markus Risman till SVT.

Nooshi Dadgostar under torsdagens pressträff.

Vänsterpartiet i Göteborg lägger ansvaret för regeringskrisen på statsministen. Det finns ingen majoritet i riksdagen för en högerregering om inte Annie Lööf väljer att sätta sig i samma regeringsunderlag som SD, menar ordföranden Håkan Eriksson.

– Om Löfven kommer tillbaka som statsminister gör han det inte med ett förslag om marknadshyror. Skulle den kommande processen leda till ett extra val så är vi helt redo för det, säger han till SVT.

Håkan Eriksson, ordförande i Vänsterpartiet Göteborg.

Vänsterpartiet i Fyrbodal säger till SVT att de ”kommer att rösta rött oavsett vem som tar initiativet så länge som marknadshyror ligger på bordet”. Gävleborgsdistriktet kommer också att rösta emot Löfven.

V i Skaraborg vill inte ställa sig bakom en borgerligt styrd regering som ”för en politik som inte är socialistisk”.

Vänsterpartiet i Stockholm menar att partiet varit tydliga med att deras förtroende för statsministern försvinner om han presenterar ett förslag om marknadshyror.

Löfven: V beträder en farlig väg

Enligt Stefan Löfven ska Januariavtalet fullföljas. Han menar att det är Vänsterpartiet som skapar en parlamentarisk kris. På en pressträff sa han att V beträder en ”farlig väg”.

– Människor gick till jobbet i morse och förväntade sig att politiken fortsätter att fungera och att vi kan fortsätta leverera i en svår tid för landet. Nu är det helt plötsligt politisk kris, sa Löfven.

Nooshi Dadgostar meddelade på torsdagskvällen att hon står fast vid sitt beslut.