Två åtalas för tortyrmisshandel på kyrkogård

Publicerad 2020-11-17

Två unga män misstänks ha bundit, våldtagit, torterat och grävt ner två pojkar på en kyrkogård en hel natt.

Gärningsmännen och pojkarna var helt okända för varandra.

– Det handlar om väldigt allvarlig brottslighet som dessutom haft ett långt förlopp, säger kammaråklagare Anders Tordai.

Vid 9-tiden en morgon i augusti hittades två pojkar skadade och avklädda vid en kyrkogård i Solna. De ska ha kidnappats, våldtagits och utsatts för en tortyrliknande misshandel som pågått hela natten.

– Målsägandena lyckades ta sig från brottsplatsen till en intilliggande väg där de då mötte ett vittne, säger kammaråklagare Anders Tordai.

Nu åtalas en 18-årig man och en 21-årig man för människorov, synnerligen grov misshandel, grov våldtäkt, grovt rån och övergrepp i rättssak. Pojkarna och gärningsmännen ska ha varit helt okända för varandra.

– De träffade på varandra på en gata i Hagalund. Där ska målsägandena ha blivit utsatta för de första brotten och därefter blivit förda till kyrkogården, säger Anders Tordai.

Misshandeln på kyrkogården ska ha pågått i upp emot åtta timmar.

Pojkarna rånades på sina telefoner och plånböcker och togs till kyrkogården.

Där ska de ha våldtagits, knivhuggits och torterats med tillhyggen, samt blivit bundna, sparkade och slagna med bland annat en spade. Gärningsmännen ska ha tvingat dem att klä av sig och grävt ner dem i en jordgrop med hot om att bli levande begravda. Därefter ska de misstänkta dödshotat pojkarna och hotat döda deras familjer om de polisanmälde händelsen.

Mardrömsdådet pågick i upp emot åtta timmar.

Motivet: pengar

Utredningen visar att gärningsmännens huvudsakliga motiv ska ha varit att komma över pengar då de sagt åt pojkarna att föra över eller på något sätt ordna fram pengar.

”Misshandeln bör bedömas som synnerligen grov eftersom gärningen orsakade synnerligt lidande i form av stark dödsångest och stor psykisk påfrestning genom att målsägandena tvingades utstå våld under en hel natt på en kyrkogård”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

– Det handlar om väldigt allvarlig brottslighet. Det som sticker ut i det här ärendet är att det var ett väldigt långt och utdraget förlopp. Själva platsen, att brotten begås på en kyrkogård, gör det än mer speciellt, säger Anders Tordai.

Misstänkta nekar till brott

Båda männen är kända av polisen sedan tidigare och har suttit häktade sedan 25 respektive 26 augusti. 18-åringen har under utredningen genomgått en personutredning. Han uppgav då att han varit kraftigt drogpåverkad under natten. I yttrandet står det att mannen ”förefaller oberörd avseende aktuella brottsmisstankar”.

– De båda har under förundersökningen nekat till brott och uppgett att de inte ska ha gjort de som de är misstänkta för, säger Anders Tordai.

Männen åtalads dessutom för ytterligare rån. Ett av dem skedde i somras då de båda pistolhotade, slog och rånade två ungdomar. 18-åringen åtalas även för att tillsammans med en annan person rånat en butik och slagit och sparkat personal som konfronterat dem.

Rättegången planeras pågå i sex dagar och avslutas i mitten av december.

Pojkarna ska ha hittats avklädda. Två män åtalas nu misstänkta för en rad grova brott.