Kraftig explosion – flera skadade i Nashville

Uppdaterad 2020-12-26 | Publicerad 2020-12-25

En exploderande husbil fick Nashville att skaka på juldagsmorgonen.

Strax före smällen hördes en röst från bilen med en varning om att allmänheten skulle evakueras.

– Vi tror att explosionen var avsiktlig, säger Peter Licata på polisen i Nashville till CNN.

Explosionen i centrala Nashville i delstaten Tennessee, USA, ska ha känts av flera kilometer bort enligt lokala medier.

Räddningstjänsten ryckte ut till området vid 06.45 lokal tid, klockan 13.45 svensk tid. Bild och filmer från området visar förödelsen med utspritt glassplitter och stålbalkar.

På Twitter har Nashvillepolisen lagt ut en bild på vad som ska vara husbilen som exploderade och ber om tips från allmänheten.

– Det här är husbilen som exploderade imorse, skriver polisen på Twitter och visar en bild på bilen.

Misstänkta kvarlevor utreds

Tre personer har hittills rapporterats skadade och får nu sjukhusvård enligt WTVF. Vid midnatt svensk tid sa Nashvilles borgmästare John Cooper att deras tillstånd är stabilt.

Även flera byggnader skadades och ett fyrtiotal verksamheter berörs, enligt Cooper.

Enligt källor till CBS News har misstänkta kvarlevor från en människa hittats nära platsen där husbilen exploderade. Det finns däremot inga uppgifter om det kan kopplas till explosionen.

Nashville-polisen har ännu inte kunnat bekräfta uppgifterna men säger vid en presskonferens att ”spår undersöks”. Hittills finns inga bekräftade dödsfall.

Explosionsplatsen

Varningen: ”Evakuera nu”

Polisen hade larmats och var på väg för att undersöka en misstänkt skottlossning när smällen inträffade. Under en presskonferens bekräftade polisen att en varning hade spelats från bilen, med en 15 minuters nedräkning till det att den skulle explodera.

Varningen uppmanade människor i området att dra sig undan.

– Om ni hör det här meddelandet, evakuera nu, var meddelandet som spelades upp enligt en video som fångat delar av händelseförloppet.

Polis på plats i Nashville

Räknade ner varje minut

Betsy William blev ögonvittne till explosionen. Hon berättar för CNN om nedräkningen på 15 minuter.

– Det lät som en inspelad röst, säger Betsy Williams och fortsätter:

– När det var elva minuter kvar tog vi hissen ner. Det sista vi hörde var att det var 8 minuter kvar, säger Betsy Williams och tillägger att inspelningen räknar ner minut för minut.

Uppmanar folk: Håll er borta från bilar

När polis och bombgruppen kom fram till platsen exploderade husbilen, uppger Nashvillepolisen vid en presskonferens.

Flera kvarter har evakuerats. Området är avspärrat och personer uppmanas att hålla sig borta från bilar och andra fordon på grund av risken för fler explosioner.

Borgmästare John Cooper har utfärdat ett utegångsförbud under helgen i det berörda området. Dessutom har alla flyg från Nashville tillfälligt stoppats med anledning av händelsen, skriver AFP.

Explosionen avsiktlig

Polisen i Nashville uppger att explosionen var ”avsiktlig”.

– Vi tror att explosionen var en medveten handling. Vi går nu igenom övervakningskameror som visar hur fordonet rört sig och pratar med vittnen, säger Peter Licata på polisen i Nashville till CNN.

Händelsen ska nu utredas av FBI.

Polisen skulle kunna ha varit en potentiell måltavla, enligt Andrew McCabe, tidigare vicechef för FBI. Han säger till CNN att händelsen troligtvis kommer att utredas som terrorbrott, men understryker att det nödvändigtvis inte behöver vara det.

– När det sker en sådan här kraftig explosion börjar man utreda det som terror, säger han.

Polisen känner dock inte till att några hot yttrats mot staden.

Undersöker orsaken

Buck McCoy, som bor i området, har publicerat bilder på Facebook som visar vatten som rinner ner genom taket på hans hem efter att huset skadats. Larm blinkar i bakgrunden och skrämda rop hörs i bakgrunden. Fönstren i hans hem är helt utblåsta, säger han till nyhetsbyrån AP.

USA:s president Donald Trump har blivit informerad om händelserna i Nashville.

Turistbyrån i Nashville har utlovat 10 000 dollar i belöning till den som kommer med ett avgörande tips, skriver lokaltidningen The Tennessean.

Kaos i Nashville efter en stor explosion.

Följ ämnen i artikeln