Obamas drag för att locka väljare till Biden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

PHILADELPHIA. Barack Obama ger sig för första gången ut i kampanjspåret för att locka väljare till sin tidigare vice president Joe Biden.
Först ut: Philadelphia i Pennsylvania.
Att valmötet sker där är ingen slump – delstaten kan avgöra hela valet.

Valstriden lägger i en ny växel. Den senaste veckan hårdsatsar både Republikanerna och Demokraterna på Pennsylvania, där Trump vann med endast 44 000 röster mot Clinton 2016.

Det är en av nyckeldelstaterna som Biden-kampanjen tror att de kan vända till sin fördel.

Obama och Biden tidigare i år.
Foto: Saul Loeb / AP
Obama och Biden tidigare i år.

Under onsdagen återvänder därför Joe Bidens tidigare parhäst, president Barack Obama, till Philadelphia i Pennsylvania. Det blir hans första kampanjevent 2020, där han personligen träffar väljare.

Först träffar Obama andra svarta män från staden för att diskutera vikten av att rösta. Vid midnatt svensk tid håller han sedan i ett ”drive-in”-möte utanför arenan Citizens Bank Park för särskilt inbjudna demokrater.

Foto: Susan Walsh / AP
Obama kommer hålla ett ”drive-in”-möte för att locka väljare till Biden.

Eventet är inte öppet för allmänheten på grund av corona-restriktioner, och de inbjudna kommer att stanna i sina bilar för att lyssna på den tidigare presidentens tal via radio.

För fyra år sedan samlades Obama och en rad stora artister för att ge ett sista lyft till Hillary Clinton kvällen före valdagen. Den gången räckte inte Obamas stöd hela vägen. 

I år fokuserar många på hur Philadelphias förorter kommer rösta. Många av dem stöttade nämligen Obama 2012, men bytte till Trump 2016.

Foto: Susan Walsh / AP
Biden leder över president Donald Trump i mätningarna.

Än så länge leder Joe Biden opinionsmätningarna i Pennsylvania med 6,2 procentenheter, enligt sajten FiveThirtyEight som gör en sammanvägning av flera mätningar. Men många räknar med att det blir extremt jämnt.

Nyligen beslutade Högsta Domstolen att alla poströster som skickats senast den 3 november men som kommer in upp emot tre dagar efter valdagen, ska räknas. Det är något som kan komma att gynna Demokraterna, eftersom fler demokrater är benägna att poströsta. 

Det gör att experter menar att det kan bli räkningskaos i Pennsylvania. Trump kan exempelvis se ut att vinna delstaten på valnatten, men Biden skulle kunna ta över ledningen när alla poströster räknats flera dagar senare. 

PODD Tre scenarier - det kan hända efter USA-valet

Aftonbladet Daily pratar med utrikeskommentator Wolfgang Hansson om tre olika scenarier som kan hända efter valet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: