Så blir vädret i Uppsala i helgen

Publicerad 2020-10-16

Höstmys i soffan eller promenad i långa spåret?

Helgens väder är kanske ultimat för båda.

Efter en mild och klar lördag slår det nämligen om och blir både kyligt och blåsigt i Uppsala.

Den 10 oktober blev det meteorologisk höst i Uppsala. Då hade dygnsmedeltemperaturen legat under 10 plusgraderssträcket i fem dagar i rad.

I dag ser temperaturen inte ut att nå upp till mycket mer än sju till åtta grader, enligt prognosen. Den bjuder även på mycket moln och de här kalla nordliga vindarna som vi blivit bortskämda med under den gångna veckan.

– Det är lite fuktigare luft som ska passera också, så det kan vara någon enstaka regnskur under dagen, säger Mikael Sjöström, meteorolog på Klart.se.

Sol och hårda vindbyar

Till på lördag lägger sig en hel del dis och dimma under natten som kan ligga kvar under morgonkvisten. Men den väntas lätta relativt snabbt under förmiddagen då det slår om från nordliga till svaga västliga vindar.

– Det blir troligtvis en ganska vacker höstdag med sol, mindre blåst och uppemot tio grader, säger meteorologen.

Men det är inte slut på kyla för det.

Under natten till söndag slår vinden återigen om till nordvästliga vindar. Det gör att kallare luft åter drar in över Uppsala och söndagen lär bli riktigt blåsig med hårda vindbyar. Det kan blåsa uppemot 15 till 18 sekundmeter, enligt prognosen, och temperaturen väntas inte passera åttagraderssträcket. Molnen väntas varvas med sol och det kan även komma någon enstaka regnskur under dagen.

Blött och milt väder

Blickar vi framåt till nästa vecka väntar fortsatt låga temperaturer, framför allt i början av veckan.

– Måndag till onsdag ser ut att fortsätta på det kallare spåret. Det blir en del klara nätter vilket göra att det kommer att bli en del frost och uppemot sex till sju grader, säger meteorologen.

Efter onsdagen, framåt torsdag fredag, så slår det om igen till mer ostadigt väder.

– Lågtrycken letar sig in från sydväst vilket brukar göra att det kan bli lite varmare, men även mer regn.

Ett par regnområden ska sedan passera under den kommande helgen, men i nuläget är det osäkert om de passerar under natten eller under dagen. Det ska dock bli lite mildare temperaturer och mindre blåst.

Följ ämnen i artikeln