Enhetschefen på Försäkringskassan slog vad om dödstalen

Publicerad 2020-12-17

Fem personer på Försäkringskassans kontor i Gävle satsade pengar på hur många som skulle dö med covid-19.

En av dem var enhetschefen på avdelningen.

– Det är fruktansvärt. Det är en skymf mot alla som har avlidit och varit sjuka i corona, säger Eva Alner Liljedahl, Försäkringskassans områdeschef i Gävleborg.

Vid 14-fikat på Försäkringskassans kontor i Gävle samlades några i personalen som inte jobbade hemifrån. Förutom att det dracks kaffe runt fikabordet pågick även något annat.

Personalen slog vad om hur många personer som skulle dö med coronaviruset och ”vinnaren” fick kontanter av sina kollegor, något som Gefle Dagblad först kunde avslöja.

– Jag tycker att det är smaklöst i grunden. Men när vi jobbar med det vi gör så blir det ännu värre tycker jag, säger en anonym uppgiftslämnare.

Enligt vittnet, som jobbar på den berörda avdelningen, ska en av dem som var inblandade i vadslagningen ha varit avdelningens chef.

– Vi hade ett stort personalmöte. På mötet var det en person som erkände att de deltagit i vadslagningen. Och det var vår enhetschef.

Nu väntar månader av värdegrundsarbete för alla personer på den avdelning där vadslagningen förekom.

– Det känns verkligen som att de som medverkade i det här kan behöva en fördjupning i vår värdegrund. Men för oss andra blir det som en kollektiv bestraffning, säger källan.

På Försäkringskassans kontor i Gävle satsade fem personer pengar på hur många som skulle dö med covid-19.

Enhetschefen deltog

Eva Alner Liljedahl är områdeschef på Försäkringskassan i Gävleborg. Hon säger att vadslagningen hann pågå under en vecka.

– Det började med att två personer var inblandade i det här under den första veckan i december. Under veckan växte det och totalt var fem personer inblandade, säger hon.

Hon kan också bekräfta att enhetschefen var en av dem som deltog i vadslagningen.

– Den personen var inblandad i totalt ett och ett halv dygn innan personen stoppade det här. Jag har haft flera utredande samtal med enhetschefen, men det här är ett personalärende och jag kan inte säga så mycket mer än så, säger Eva Alner Liljedahl.

De fem personerna som vadslog om dödstalen ska vara djupt ångerfulla.

”En ren skymf”

Eva Alner Liljedahl tar kraftigt avstånd från det som har hänt och hon säger att händelsen inte speglar myndigheten.

– Det är fruktansvärt. Det är en skymf mot alla som har avlidit och varit sjuka i corona. Vi på myndigheten har blivit väldigt illa berörda och jag förstår om man som medborgare både blir arg och ledsen av det här, säger hon.

En anmälan om överträdelse har lämnats in till Försäkringskassans interna utredare. Anmälan ska nu få gå sin gång inom myndigheten. Men det som väntar avdelningens anställda är ett arbete med myndighetens värdegrund – under större delar av 2021.

– Alla på avdelningen kommer få gå den här utbildningen. Men vi kommer ha ett fördjupat värdegrundsarbete med de fem personerna som var inblandade i vadslagningen, säger Eva Alner Liljedahl.

PODD Kan coronavaccinen leda till ny narkolepsiskandal?

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdande forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Vadslagningen pågick under en vecka.