Livstidsdom för bussmordet i Kiruna: ”Heder ett motiv”

Publicerad 2020-12-11

Mohammad-Jawad Ahmadi, 47, döms till livstids fängelse för mordet på Reza Hoseini.

20-åringen mördades med ett 90-tal knivhugg på en stadsbuss i Kiruna i somras.

”Ett motiv för brottet har varit att bevara en persons eller en familjs heder”, skriver tingsrätten i domen.

Reza Hoseini höggs till döds på en stadsbuss i centrala Kiruna i somras. Nu döms Mohammad-Jawad Ahmadi, 47, till livstids fängelse för det brutala knivmordet.

47-åring gick till attack mot Reza Hoseini tillsammans med sina två söner, 15 respektive 17 år gamla. Sönerna döms till sluten sluten ungdomsvård i fyra år, respektive två år och åtta månader.

20-åringen mördades på kvällen den 15 juli med fler än 90 knivhugg. I domen beskrivs gärningen som synnerligen hänsynslös, bland annat för att de utsatt 20-åringen för ”kraftigt övervåld när han varit inträngd i ett trångt utrymme utan möjlighet att freda sig” skriver tingsrätten i domen.

– De högg honom jättemånga gånger, jag kunde inte ens räkna. Jag hoppade ut genom sidofönstret för jag blev så rädd, säger busschauffören som blev vittne till mordet i polisens förundersökning.

Rätten konstaterar också att pappan och sönerna noggrant planerat mordet. Och att heder har varit ett motiv till dådet. De tre ska under mordkvällen ha väntat på 20-åringen utanför dennes arbetsplats.

Innan de gått hemifrån i syfte att konfrontera 20-åringen hade en av sönerna beväpnat sig med tre knivar, förberedda med lindade handtag.

Enligt gärningsbeskrivningen i domen har pappan och sönerna jagat in 20-åringen på bussen där de slagit, sparkat, huggit och skurit Reza Hoseini till döds.

Reza Hoseini blev bara 20 år.

Åklagaren har i sin bevisning en film som fångat delar av mordet där det det syns hur 20-årige Reza Hoseini försöker freda sig mot de tre männen som attackerar honom.

Den 47-årige pappan döms utöver mordet även för sexuellt ofredande och olaga hot mot sitt nekande.

Enligt domen har heder varit ett motiv till brottet och Aftonbladet har tidigare berättat att ursprunget till konflikten mellan Mohammad-Jawad Ahmadi och Reza Hoseini ska vara att 47-åringen anklagat sin hustru och den yngre mannen för att ha en relation.

Det olaga hot 47-åringen döms för ska också ha sitt ursprung i att mannen anklagat en annan man för att ha en relation med hustrun:

”Jag har en varning till dig din ohederliga jävel” har Mohammad-Jawad Ahmadi hotat mannen med i sms. Som också innehöll hotet ”Jag varnar dig för sista gången att om du träffar min fru en gång till eller om du ens partar med henne vet jag vad jag ska göra med dig”.

I domen förklarar den nu livstidsdömde 47-åringen sin syn på kvinnor och heder:

”I den mån en make blir förråd och hans hustur är otrogen mot honom så betraktas inte maken längre som en människa efter otroheten. Maken är tvungen att göra någonting med sig själv, i andras ögon betraktas han som en mes”.

Det är en för lindring dom anser åklagaren Fredrik Hannu som uppger att domen kommer att överklagas.

– Vi tänker att vi ska låta hovrätten pröva den frågan. Det har kommit en lagändring där man säger att straffvärdet för mord ska höjas och att det också ska få genomslag på ungdomar, säger Fredrik Hannu till Ekot och fortsätter:

– Det är något vi tänker att hovrätten ska få pröva, säger han.

Följ ämnen i artikeln