"Konspirationer ger ett tilltalande svar"

Marcus Alexandersson/TT

Uppdaterad 2021-02-10 | Publicerad 2021-02-09

Konspirationsteorierna kring pandemin är många. Arkivbild.

Konspirationsteorierna kring pandemin och vaccineringen är många. Nu agerar Facebook hårdare för att plocka bort skadligt innehåll. Men vad är det som lockar med teorierna från första början?

– Det handlar framför allt om att det är en tilltalande narrativ form, säger Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria vid Uppsala universitet.

Facebook och andra sociala medier har varit en plats där olika konspirationsteorier spridits under pandemins gång. Bland annat finns teorin att covid-19 är något Bill Gates hittat på för att kunna "vaccinera" oss alla med microchip.

Andreas Önnerfors betonar att fenomenet som sådant inte är nytt, men att många konspirationsteorier fått ny fart i och med spridningen på sociala medier.

– Det är just kombinationen av medier och det sociala, du bygger en gemenskap kring budskapet. Människorna som samlas kring berättelserna har en plattform för att bekräfta varandra i den berättelsen.

Att det handlar om just en berättelse är viktigt, enligt Önnerfors.

– Konspirationsteorin säljer in förklaringen på ett sätt som vi vill ha den. Det behöver inte nödvändigtvis vara en enkel förklaring. Vissa av de här teorierna, som att Bill Gates ska chippa alla eller att en hemlig elit styr världen, är ganska komplexa. Men det de har är en tilltalande berättarstruktur.

Övergripande gäller också att många av teorierna bottnar i en "vi mot dom"-känsla.

– De fastställer ofta en offermentalitet. Men det handlar också om att peka ut någon som den skyldiga. Inte kan väl jag vara skyldig? Jag är ju ett offer för det här. Slutklämmen ska vara klar: att det är de mäktiga mot de svaga. Att det är ont och gott som vi tydligt kan urskilja.