Frederiksen: Vi tar en "kalkylerad risk"

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).
Foto: Philip Davali/AP/TT
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).

NYHETER

En "kalkylerad risk". Så beskriver Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) de restriktionslättnader som nu övervägs i Danmark.

"Vi tar en kalkylerad risk. Det gjorde vi även i fjol, när vi öppnade efter den första nedstängningen", skriver statsministern i ett inlägg på Facebook.

Frederiksen understryker att alla restriktioner inte kan lyftas och att expertberäkningar tyder på att ett stort antal danskar kommer att behöva sjukhusvård i mitten av april om de gradvisa lättnaderna genomförs. Men hon ser ändå möjligheter att minska smittskyddsåtgärderna för butiker, vissa utomhussporter, kulturella institutioner samt skolor på några platser – om täta covidtester kan tas, skriver hon.

Större lättnader?

Även justitieminister Nick Hækkerup (S) varnar för att restriktionslättnader kan medföra ett hårdnande tryck på vården och säger att beslutet därför är svårt att fatta. Tillsammans med hälsominister Magnus Heunicke, även han socialdemokrat, möter Hækkerup i dag partiledarna i folketinget för att diskutera de eventuella lättnaderna.

Danmark skärpte virusrestriktionerna för en och en halv månad sedan, bland annat med anledning av oro för den mer smittsamma variant av viruset som först fick fäste i Storbritannien. Det innebär att restauranger, de flesta butiker, teatrar, museum och gym är stängda, åtminstone februari ut.

Det borgerliga oppositionspartiet Venstres ordförande Jakob Ellemann-Jensen väntas vid samtalen pressa på för större lättnader. Han anser bland annat att frisörer och massörer ska kunna öppna– under "förnuftiga" former.

Två gånger i veckan

Statsminister Frederiksen har tidigare sagt att en uppskalad testning är avgörande för att det danska samhället ska kunna öppnas. Regeringen har bland annat ingått ett avtal med kommunernas och regionernas intresseorganisationer om att fler medborgare ska testas för covid-19 två gånger i veckan

På onsdag ska regeringen meddela om restriktionerna kan lindras.

I Danmark har omkring 205 000 fall av covid-19 konstaterats. Drygt 2 300 människor har avlidit i sjukdomen, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN