Inrikesministerns varning före attacken i Nice

Ytterligare en man gripen

Uppdaterad 2020-10-30 | Publicerad 2020-10-29

Arbetsdagen hade knappt börjat för kyrkoarbetaren och tvåbarnspappan Vincent Loque när han höggs ihjäl.

Han blev en av de tre som dödades vid knivattacken i Notre Dame-katedralen i Nice i torsdags.

Nu har två personer gripits misstänkta för dådet.

– Vi viker oss inte för terrorism, säger Frankrikes president Emmanuel Marcon.

Det misstänkta terrordådet i Nice har skakat om Frankrike.

Riktigt vad som hände inne i den historiska katedralen under torsdagen är inte helt klarlagt, men att det är tre dödsoffer, två kvinnor i 70- och 30-årsåldern och kyrkoarbetaren Vincent Loque, är fastställt.

Vincent Loque dödades i dådet.

Ett av de kvinnliga offren ska ha fått halsen helt eller delvis avskuren, uppger Le Monde och hänvisar till fransk polis.

Det första larmet som kom till polisen var från personal på ett bageri närheten. I den franska tv- kanalen BFMTV berättar en man som jobbar på bageriet hur en person kom in och bad dem ringa polis.

– Jag trodde att det var ett skämt, jag kunde inte tro på det, säger mannen.

Enligt CNN är den misstänkte gärningsmannen en tunisisk 21-åring som kom till Europa och den italienska ön Lampedusa i september. AP uppger att mannen tog sig till Frankrike tidigare i oktober.

Enligt Nices borgmästare ska mannen ha ropat ”Allahu akbar” i samband med attacken. Han ska inte ha funnits på myndigheternas radar före dådet.

Höjd säkerhetsnivå

Mannen greps strax efter attentatet i anslutning till kyrkan. I samband med ingripandet sköts han i axeln av polisen. Mannen fördes till sjukhus för vård.

Under torsdagsmorgonen rapporterar Reuters att ytterligare en man, 47 år gammal, har gripits. Mannen misstänks för att ha haft kontakt med 21-åringen i samband med händelsen.

Den franske Emmanuel Macron har kallat attentatet för en islamistisk terroristattack och landets säkerhetsnivå har höjts till den högsta graden.

Frankrikes president Emmanuel Macron har kallat dådet för en ”islamistiskt terroristattack”.

I Frankrike har säkerhetstjänsten de senaste dagarna varit i beredskap och enligt tidningen Le Figaro varnade inrikesministern Gerald Darmanin om åtgärder och skydd och citerade ett islamistiskt pressmeddelande som krävde ”attacker” mot kristendomens symboler.

Attacken i Nice kommer mindre än två veckor efter det att en lärare dödats efter att ha visat karikatyrbilder av profeten Muhammed i samband med en lektion.