Försökte frita fru med kapad helikopter

Malin Johanson/TT

Publicerad 2020-09-30

Fritagningsförsöket från ett fängelse i Belgien gick inte helt enligt plan. Arkivbild.

En man i Belgien ville gärna få ut sin fru ur fängelset. Han bestämde sig därför för att kapa en helikopter och frita henne – men det hela gick inte riktigt som planerat.

Mannen, en 24-åring, bokade en helikopter och när flygningen väl skulle ske hotade han piloten med ett låtsasvapen och tvingade personen att flyga till fängelset i södra Bryssel, skriver The Guardian. Helikoptern tog sig till fängelset och cirkulerade några varv, vilket gjorde den 24-årige kaparen så åksjuk att han blev tvungen att sticka ut huvudet genom ett av fönstren och spy ett flertal gånger.

Trots hejarop och vinkningar från de intagna kunde piloten inte landa på fängelsets innergård och instruerades till slut att flyga till en närliggande stad där en flyktbil väntade 24-åringen.

Det misslyckade fritagningsförsöket skulle däremot få ett ännu sämre slut.

Kort därefter greps han och tre andra män då 24-åringen hade lämnat ett betydande spår efter sig – han hade bokat den kapade helikoptern i sitt eget namn.

Mannens advokat Tom van Overbek bekräftar att 24-åringen ville frita sin fru från fängelset, och tillägger:

– Det verkar som att allting har varit ganska amatörmässigt arrangerat.

De fyra männen är misstänkta för bland annat stöld och olagligt frihetsberövande. Mannen träffade och gifte sig med kvinnan han försökte frita i fjol då han själv satt inne dömd för narkotikasmuggling.