Flera demonstrationer upplösta av polis

Hundratals protesterade mot coronarestriktionerna

Uppdaterad 2021-03-21 | Publicerad 2021-03-20

I lördags samlades hundratals personer för att demonstrera mot coronarestriktionerna.

I Stockholm, Göteborg och Malmö ingrep polisen och upplöste de otillåtna sammankomsterna.

Aftonbladet var på plats.

– Det var en blandad skara människor som samlats, enligt reporter Anna Sjögren.

Enligt den tillfälliga pandemilagen är det just nu förbjudet att samlas fler än åtta personer. Lagen är ett försök att begränsa spridningen av coronaviruset.

Ändå samlades hundratals personer i Stockholm, Malmö och Göteborg under lördagen.

På demonstranternas plakat uttrycktes missnöje med rådande coronarestriktioner, misstänksamhet mot vaccin och uppmaningar till media och andra att rapportera ”sanningen”.

Liknande protester anordnades samtidigt i ett 40-tal länder runtom i världen. De internationella protesterna kallas ”World wide rally for freedom”.

Stockholm: 200–300 demonstranter

Enligt Carina Skagerlind, presstalesperson på polisregion Stockholm, hade stockholmspolisen inte fått in någon ansökan för demonstration. Man hade heller inte kontakt med någon arrangör.

– Vi ska se till att de som vill uttrycka sin åsikt ska kunna göra det. Men det finns begränsningar på grund av pandemin. Grundläggande är att vi har en pandemilag, vilket innebär begränsningar i hur många som kan samlas. Det jobbar vi självklart utifrån, konstaterade hon.

Kungsträdgården i Stockholm vid 14-tiden på lördagseftermiddagen.

I Stockholm började människor samlas strax efter lunch på lördagen, främst vid Norrmalmstorg. Gruppen rörde sig sen via Humlegården mot Kungsträdgården och områden däromkring. Polisen uppskattar att det rörde sig om 200 till 300 personer.

– Det var en blandad skara människor i tåget, allt från äldre, till unga vuxna och barn, rapporterade Aftonbladets reporter Anna Sjögren.

Polisen upplöser demonstrationen på Norrmalmstorg i Stockholm.

”Isolering dödar”, ”frihet”, ”media är viruset” och ”frihet före säkerhet” är några av de budskap som syntes på demonstranternas plakat.

Några timmar senare, runt 16-tiden, hade polisen upplöst demonstrationen i Stockholm. 14 personer hade då avlägsnades, men inget grövre våld rapporterats.

”Ansvarslöst”

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, uttryckte sig kritiskt i ett skriftligt uttalande:

”Att uppmana människor att samlas i stora grupper mitt under pandemin är ansvarslöst. Dessutom syftar demonstrationerna till att skapa oordning och kaos. Samhället i alla dess delar behöver gå samman för att bekämpa både desinformation och pandemi.”

Även Stockholms läns landshövding, Sven-Erik Österberg, kommenterar:

”Att människor samlades i en demonstration för två veckor sedan, mitt under rådande pandemi, var högst ansvarslöst. Det är minst lika ansvarslöst den här gången. Alla och envar har ansvar att följa regler och rekommendationer för att medverka till att förhindra smittspridning.”

Malmö: Kärlek och blommor

I Malmö samlades cirka 200 personer, enligt polisens uppgifter. Inte heller där hade någon ansökan om demonstration lämnats in.

Susanna Nygren, Aftonbladets reporter i Malmö, säger att det var en blandad grupp vuxna som samlats och att det hela gick lugnt till.

– Folkmassan skanderade ”kärlek” och att de älskade polisen. De delade ut blommor och stämningen kändes inte hätsk, säger hon.

Demonstranter i Malmö viftade med hjärtan och blommor och hävdade sin rätt att kramas. Polisen använde hästar för att skingra dem, men det hela gick över lag lugnt till, enligt Aftonbladets reporter på plats.

– Det mest dramatiska som skedde var när en man med ett plakat som lades sig ner på marken när polisens bussar rullade fram för att stoppa sammankomsten, rapporterar Susanna Nygren.

Mannen fördes sedan bort av polisen.

Under lördagseftermiddagen upplöstes demonstrationen i Malmö och tio personer avlägsnades av polisen.

På eftermiddagen skickade Länsstyrelsen i Skåne ut ett pressmeddelande där de meddelade att de utfärdat vite på 50 000 kronor mot de som arrangerade sammankomsten.

Göteborg: Fem personer omhändertagna

Polisen i Göteborg meddelar på polisens hemsida att de har omhändertagit fem personer i samband med två demonstrationer, en mot coronarestriktionerna och en som verkar ha handlat om den nya 5G-tekniken. En av de omhändertagna är misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakten, i övrigt finns inga brottsmisstankar.

Klockan 14.30 var det hela över.

Polis och demonstranter i Malmö under lördagseftermiddagen.
  • Fastnålat inlägg
    20 mars 2021
    Matilda Aprea Malmqvist

    Polisen har upplöst coronademonstrationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö

    I Göteborg meddelades att det samlats mellan 50-70 personer på platsen. Klockan 13.21 har det beslutats att upplösa den allmänna sammankomsten.

    Polisen inleder med att förmana och uppmana de som samlats att lämna platsen. Polisen vill vara övertygad om att alla fått en möjlighet att lämna platsen och förstått vad det innebär att stanna kvar, skriver de på sin hemsida.

    Polisen också upplöst en icke tillståndsgiven allmän sammankomst på Norrmalmstorg.

    Skälet till beslutet är att deltagarantalet överstiger åtta personer, som är tillåtna vid allmänna sammankomster med stöd av pandemilagen.

    Även i Malmö är demonstrationerna upplösta.

  • Matilda Aprea Malmqvist
    20 mars 2021

    Malmö: Demonstrationerna i Malmö är upplösta nu.

    – Ingen är misstänkt för något brott i samband med manifestationen. En handfull personer avlägsnades för att de störde ordningen, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen i region syd, till Aftonbladets reporter på plats.

  • Matilda Aprea Malmqvist
    20 mars 2021

    Stockholm:

    Polisen anser att man upplöst den allmänna sammankomsten som påbörjades vid Norrmalms torg, skriver de på sin hemsida.

  • 20 mars 2021

    Hej kan ni inte skriva tex GÖTEBORG |

    Malmö | före varje text innan ni skriver resten av texten så vi fattar vilken stad ni uppdaterar från? Ser i flödet att ni uppdaterar om alla samtidigt utan att skriva vilken stad som hänvisas till.

    S

    Hej S, det är inte en dum idé! Det ska jag göra!

    Matilda Aprea Malmqvist
  • 20 mars 2021

    Var befinner de sig i Stockholm just nu?

    Daniel

    Mellan Karlavägen och Birger Jarlsgatan, lite oklart vart de är på väg nu.

    Matilda Aprea Malmqvist
  • Matilda Aprea Malmqvist
    20 mars 2021

    Enligt Aftonbladets reporter, Susanna Nygren, har en person lagt sig framför en polisbil på Gustav Adolf torg.

    – Det var en man med ett plakat som lades sig ner på marken när polisens bussar rullade fram för att stoppa sammankomsten, säger hon.

    Mannen fördes sedan bort av polisen.

Andra demonstrationen i Sverige

Senast för två veckor sedan samlades flera hundra personer i den första stora ”anti-corona”-demonstrationen i Sverige, den gick under namnet ”Tusenmannamarschen” och framförde slagorden ”för frihet och sanning”.

De som demonstrerade då framförde tvivel om att det experter, politiker och media rapporterar om pandemin är sant och de uppgav att de ville manifestera sitt stöd för det de tror på.

– Vi kräver sanning i media, vi kräver sanning från våra politiker, vad gäller coronapolitiken som förs och vad gäller restriktionerna som läggs över oss, sa en demonstrant till Aftonbladets reporter på plats.

Flera menade att deras frihet och rättigheter begränsas för mycket av de restriktioner och råd som ska minska spridningen av viruset. Många uttryckte även skepsis mot coronavaccinen och stöd för diverse konspirationsteorier.

”Tusenmannamarschen” präglades av entusiastisk stämning, men också en del våld. Sex poliser skadades i de oroligheter som uppstod när man försökte stoppa och upplösa den otillåtna samlingen. 50 personer avlägsnades från platsen.