Fler väntas avlida i malaria i år

TT-AFP

Publicerad 2020-11-30

Uganda är ett av de länder som är värst drabbat av malaria. Arkivbild.

Framgångarna med att bekämpa malaria har planat ut de senaste åren – och i år befaras coronapandemin göra att fler avlider i den myggburna sjukdomen.

Från år 2000 och framåt har antalet malariafall sjunkit stadigt, och 21 länder har sedan dess blivit fria från sjukdomen.

Men i sin årsrapport om den myggburna sjukdomen konstaterar Världshälsoorganisationen (WHO) att 409 000 personer avled till följd av malaria förra året, en marginell minskning från året dessförinnan, då 411 000 avled.

– Covid-19 hotar att ytterligare undergräva våra ansträngningar för att övervinna malaria, framför allt att behandla dem med sjukdomen, säger WHO:s Afrikachef Matshidiso Moeti.

De flesta förebyggande åtgärderna fortsätter enligt plan, men även små störningar kan leda till stora ökningar i antalet dödsfall.

Antagligen kommer pandemin att göra att fler avlider i år i sviterna av malaria. WHO räknar med omkring 20 000 till 100 000 fler dödsfall i länder söder om Sahara i år, de flesta av dem små barn.

Omkring 90 procent av dödsfallen som malaria orsakade förra året fanns i Afrika. Framför allt är fyra länder hårt drabbade, som tillsammans står för hälften av fallen globalt. Det rör sig om Nigeria (27 procent), Kongo-Kinshasa (12 procent), Uganda (5 procent) och Moçambique (4 procent).

.