Mänskliga faktorn bakom skenande polisbil

Uppdaterad 2015-05-04 | Publicerad 2015-05-03

Den skenande polisbilen på Medborgarplatsen hade troligen inget mekaniskt fel.

Enligt källor inom polisen utgår man nu från att olyckan berodde på den mänskliga faktorn.

Samtidigt växer frustrationen inom Stockholmspolisen över att man inte fått utreda händelsen under helgen.

Flera studenter skadades när en civil polisbil körde in i en folkmassa på Medborgarplatsen under valborgsmässoafton.

I ett tidigt skede gick polisen ut med att bilen "inte gick att stanna" vilket fick Volvo att gå i taket.

Men nu vänder man sig emot den inledande förklaringen som antyder ett mekaniskt fel.

– Jag tycker inte att någon ska säga att det är ett tekniskt fel för det har man ingen aning om innan man har tittat på utredningen, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

Inget fel på bilen

Varken han eller någon annan polischef vill yppa något om den misstänkta orsaken till olyckan eller utveckla vad föraren gett för förklaring.

– Jag har ingen kommentar till det, säger Ulf Johansson.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet finns för närvarande inga misstankar om att det var något fel på bilen. I stället är teorin inom polismyndigheten att föraren av okänd anledning fastnade med foten bland pedalerna - med resultatet att broms och gas trycktes ned samtidigt.

Peter Ågren, tillförordnad chef för lokalpolisområde Södermalm, gick på söndagskvällen ut med ett Facebook-inlägg där han skriver att de två poliserna i bilen inte kommer att tas ur tjänst och att "de har mitt fulla förtroende".

– Det finns inget som pekar på att det här skulle vara något som de har gjort med uppsåt eller utifrån ett fattat beslut att med vilje köra på folk, säger Peter Ågren till Aftonbladet.

”Upprorsstämning bland befälen”

Enligt uppgifter till Aftonbladet har det under senaste dagarna funnits en frustration inom polisen över att åklagaren Håkan Roswall på särskilda åklagarkammaren vägrat inleda en förundersökning under helgen - trots att polisbefäl vid flera tillfällen kontaktat åklagaren i fråga. Arbetsrubriceringen på den förväntade förundersökningen skulle enligt uppgift ha varit vårdslöshet i trafik.

– Det har varit upprorsstämning bland befälen. Man tycker att det var väldigt konstigt att man inte fick ta tag i det på en gång, säger en källa till Aftonbladet.

Enligt Åklagarmyndigheten kommer åklagaren att gå igenom materialet i morgon - fyra dagar efter haveriet - och då besluta om det ska bli en utredning eller inte. Än så länge ligger hela utredningsmaterialet hos stationsbefälet på Södermalmspolisen.

”Det är otillfredsställande”

Enligt Peter Ågren på Södermalmspolisen har den uteblivna förundersökningen haft negativa konsekvenser. Bland annat har man inte kunnat träffa de skadade studenterna av risk för att det skulle kunna framstå som att polisen försöker påverka målsägande.

– Jag tycker att det är otillfredsställande. Jag tycker inte att det är så här vi vill att det ska vara och om det är så är det ett systemfel. Det är väldigt angeläget att man kommer i gång med en sådan här utredning. Det är inte bra om polisen blir tyst och inte kan kommunicera med folk om en sådan här situation. Det bygger inget förtroende, säger Peter Ågren.

Aftonbladet har inte lyckats nå åklagare Håkan Roswall för en kommentar.