Alla partier vill ha amorteringskrav

Publicerad 2015-05-16

Finansinspektionen tvingades tidigare backa från kravet att amortera på bolån.

Men nu verkar det finnas en bred politisk enighet kring förslaget.

Det visar en rundringning som SVT gjort.

Länge trodde man att det skulle bli ett krav på amortering på bostadslån från och med första augusti i år. Enligt Finansinspektionens förslag skulle det krävas amortering på alla bolån över 70 procent av marknadsvärdet.

Men efter att olika instanser sagt sitt om myndighetens krav drog man plötsligt tillbaka förslaget med hänvisning till att rättsläget var alldeles för oklart.

”Skuldsättning som är oroväckande”

Men nu verkar amorteringskravet kunna bli verklighet igen.

En rundringning som SVT gjort till samtliga riksdagspartier visar att det finns en enighet kring Finansinspektionens förslag.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har nu bjudit in allianspersonernas ekonomiska talespersoner och finansminsiter Magdalena Andersson (S) för att återigen diskutera förslaget.

Utgångspunkten är att regeringen vill ha tydligare och skarpare regler om amorteringar.

– Vi har en skuldsättning som är oroväckande och i den meningen behöver vi hitta åtgärder för att få till stånd en amorteringskultur, säger Erik Ullenhag, ekonomisk talesperson för Folkpartiet till SVT.

Möte på onsdag

Nu har finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och bjudit in alliansens ekonomiska talespersoner för att diskutera bolånemarknaden och hushållens skuldsättning på onsdag, även finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att delta. Utgångspunkten är att regeringen vill ha skarpare regler om amorteringar.

Allianspartierna kan alla fyra tänka sig ett amorteringskrav i någon form. Även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna stödjer förslaget.

Enigheten verkar således vara total.

Man kan även tänka sig att ändra lagen om det behövs för att det kunna driva igenom förslaget, enligt SVT.