Ett ögonblick...

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13 | Foto: STEFAN MATTSSON
Aftonbladets fotograf Magnus Wennman blev mycket rörd över att träffa Fatima, 9, och hennes bröder Abdullatif, 11, och Hamza, 6. ”Vad glad jag är att se er!”. Fatima är med på en av bilderna på utställningen.

NYHETER

... Magnus Wennman, vars reportagebilder på barn på flykt ställs ut på Fotografiska i Stockholm, till förmån för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Hur känns det i dag?

– Det känns jättefint att vara här och att så många människor har berörts av reportaget och bilderna. Det känns jättebra.

Hur är det att se bilderna så här?

– Det är helt otroligt. Fotografiska har gjort ett jättefint jobb med stämningen här inne. Det ger en otroligt stark effekt.

Vad har du fått för reaktioner?

– Otroligt fina reaktioner både i Sverige där reportaget har delats väldigt många gånger och nu också runt om i världen. Det är alltid svårt att säga vad som kommer att bryta igenom det dagliga nyhetsbruset. Men uppenbarligen har detta gjort det igenom och folk har tagit det till sig. Det är ju något man som alltid vill som journalist.

Hur fick du idén?

– Det började inför fyraårsdagen av inbördeskriget i Syrien. Vi ville berätta om kriget på ett nytt sätt. Den här idén om barnen som sover och vad som händer när natten kommer var en idé som jag brann för väldigt mycket.

Det känns som att du fick komma väldigt nära de som du fotograferade, hur gjorde du?

– Jag tror att det handlar om att visa stor respekt för de här människorna som man möter. Inte klampa på, utan möta dem med stor respekt, inse vad de går igenom och låta varje bild ta tid. Vi har varit väldigt noga med att alla barn och föräldrar var okej med det här och det har varit jätteviktigt under hela projektet. Det tycker jag syns också.

Är det något av barnen som fastnat särskilt hos dig?

– Det är svårt att välja ut en historia. Alla är lika viktiga.
Se hela Magnus Wennmans reportage ”Där barnen sover” här.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN