Flygpassagerarna ställde sig upp i protest – utvisning stoppades

Uppdaterad 2018-08-06 | Publicerad 2018-07-18

19-årige homosexuelle konvertiten Mohammad Inanlou skulle utvisas till Afghanistan, där han på grund av sin sexualitet och religion riskerar dödsstraff.
Men innan flygplanet lyfte ställde sig flera personer upp i kabinen och vägrade sätta på sig säkerhetsbältena i protest mot tvångsutvisningen - som stoppades.
– Det kändes bra att jag fick komma ut ur planet, men jag är rädd för vad som kommer hända nu, säger Mohammad till Aftonbladet.

Det var i går som 19-årige Mohammad Inanlou från Afghanistan skulle utvisas. Mohammad är homosexuell, vilket i hemlandet är förbjudet, och i värsta fall kan bestraffas med döden. Dessutom har han konverterat till kristendomen - och det pågår ett krig i Afghanistan.

– Men Migrationsverket tror inte på att jag är homosexuell, så jag får inte stanna i Sverige. De säger att jag ska återvända till Afghanistan, men det är inte säkert där, inte för någon.

Mohammad har bott i bland annat Varberg och Kungsbacka, sedan han kom till Sverige för nästan tre år sedan. Han har pluggat i gymnasiet och talar bra svenska.

”Blev bestörta”

Nu befinner han sig på ett så kallat förvar i Åstorp i Skåne och fick i går plötsligt, med bara ett par timmars varsel, beskedet att hans utvisning skulle verkställas, då han nekats asyl i Sverige.

Flera personer som är engagerade i asylrättsrörelsen, som arbetar med att tillgodose ensamkommandes rättigheter, fanns utanför förvaret när de nåddes av beskedet att Mohammad plötsligt förts in i ett besöksrum och fråntagits sin telefon.

– Vi blev bestörta, vi är ett nätverk av medmänniskor i hela Sverige och runt i Europa som kämpar med de här frågorna, säger en av dem till Aftonbladet.

När tidpunkten för utvisningen stod klar bokade ett par personer från organisationen biljetter på samma flight, från Kastrup, via Istanbul, till Kabul.

– Biljetterna finansierades genom så kallad crowdfunding, säger en av initiativtagarna.

”Försökte dölja vad som skedde”

De tog sig till Kastrup och gick ombord. Längst bak, sist in, kom Mohammad eskorterad av flera kriminalvårdare.

Aftonbladet har talat med flera av passagerarna som var med på planet.

– De tog in Mohammad längst bak i planet, de försökte dölja vad som skedde. Vi kunde höra hur han grät. Då gick jag runt i planet, rad för rad, och berättade vad som höll på att hända och uppmanade alla att ställa sig upp i protest, säger en av asylrättsaktivisterna.

– Jag sa till dem att det handlade om ett människoliv, som vi gemensamt kunde rädda.

Många lydde uppmaningen.

– Inte alla, men många. Det var en fantastisk känsla. Flera personer grät och vissa tackade oss för att vi uppmärksammat detta.

En annan passagerare säger till Aftonbladet att hon är bestört över det hon bevittnade.

– Jag chockades av det som faktiskt skedde och har inte tidigare förstått att detta faktiskt sker och på detta sätt.

”Bara gråter”

Hon säger att hon hoppades att det här var en isolerad händelse, men att hon sedan igår förstått att det här är något som sker regelmässigt.

– Jag är varken blond eller blåögd men har alltid känt mig trygg med våra myndigheter och deras ageranden - fram till nu.

Mohammad själv beskriver hur han var livrädd på planet, men att det kändes som en stor lättnad när han till slut fick gå av.

– Men jag mår fortfarande dåligt. De vill utvisa mig, jag bara gråter. Jag är så rädd för vad som kommer att hända. Jag kan inte åka till Afghanistan.

Samarbete mellan medmänniskor

Mohammad fördes av Kriminalvårdens personal av planet.

– Det här var ett samarbete mellan många medmänniskor, inte bara vi som var ombord på planet, säger en av de inblandade.

Anna Nilsson är sektionschef på förvaret i Åstorp.

– Det stämmer att han togs till Kastrup och ombord på ett plan för verkställighet, säger hon.

Hon beskriver det som hände på planet som att mannen ”vägrade medverka” till verkställigheten.

– Då beordrade kaptenen av honom. Men har du ytterligare frågor får du prata med polisen, eftersom det är deras ärende.

”Ska verkställa beslutet”

Lars Skoglund är tillförordnad chef på gränspolisen i region väst, som handlägger ärendet.

– Det var en utvisning vi skulle verkställa. Men den här personen förde oväsen och då beslutade kaptenen att de inte fick åka med, säger han.

Några uppgifter om någon aktion har har han inte, säger han.

Mohammad är nu återförd till förvaret i Åstorp.

– Vi får se hur vi ska gå vidare, om vi får chartra ett plan. Han har ju fått avslag på sin asylansökan och då ska vi verkställa det, säger Lars Skoglund.