Katalansk ex-minister släppt i Skottland

TT/Reuters

Publicerad 2018-03-28

Före detta utbildningsminister i Katalonien Clara Ponsati, tillsammans med flera andra ministrar i november 2017. Arkivbild.

Kataloniens före detta utbildningsminister Clara Ponsati, som överlämnat sig till polis i skotska Edinburgh, har släppts mot borgen i väntan på vidare domstolsförhandlingar, rapporterar BBC.

Beslutet fattades efter ett första förhör under onsdagen.

Hon är efterlyst i Spanien för "uppror mot staten". Hon var politiker i den tidigare katalanska regeringen, ledd av Carles Puigdemont, som utropade självständighet från Spanien förra året.

Clara Ponsati, professor vid Saint Andrews universitet, överlämnade sig tidigare på onsdagen till den skotska polisen. Hon anlände då tillsammans med sin advokat Aamer Anwar, som förklarade att Ponsati motsätter sig utlämning till Spanien.

"Med tanke på den spanska regeringens agerande förr och nu, bedömer jag det som sannolikt att jag kommer att utsättas för förnedrande och omänsklig behandling av myndigheterna", skriver hon i ett uttalande på en sajt där hon också ber om donationer för att finansiera sitt försvar.