Här är ministrarna som lämnar regeringen

Amanda Lind ersätter Alice Bah Kuhnke

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sex ministrar slutar när statsminister Stefan Löfven bildar ny regering.

Bland de som petas är Sven-Erik Bucht (S), Helene Hellmark Knutson (S) och Karolina Skog (MP).

Gustav Fridolin (MP) får drygt 1,3 miljoner kronor i inkomstgaranti av riksdagen, om han ansöker om garantin.

Det väntades bli en ommöblering när statsministern Stefan Löfven under måndagen presenterar sin nya S/MP-regeringen, som ska budgetsamarbeta med C och L i riksdagen.

I största hemlighet har han de senaste dagarna fört intensiva samtal med sina statsråd om framtiden. Flera gamla namn gör comeback – samtidigt lämnar sex ministrar regeringen.

1 av 6 | Foto: URBAN ANDERSSON
Gustav Fridolin (MP) slutar som utbildningsminister.

Amanda Lind blir ny kulturminister

  • Miljöpartiets språkrör utbildningsminister Gustav Fridolin har tidigare meddelat att han ska lämna politiken. Ny utbildningsminister blir Anna Ekström.

  • Även hans partikollega kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke försvinner eftersom hon är partiets toppnamn till EU-parlamentet. Ny kulturminister blir Amanda Lind.

  • Inte heller Helene Fritzon, som utsågs till migrationsminister sensommaren 2017, är kvar i regeringen eftersom hon är toppkandidat på Socialdemokraternas EU-valsedel.

  • Även Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister, Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning samt Karolina Skog (MP) miljöminister lämnar regeringen.

Stefan Löfven: ”Vi är alla bestämda”

Amanda Lind och Stefan Löfven.
Foto: Jessica Gow/TT
Amanda Lind och Stefan Löfven.

Flera ministrar byter poster i den nya regeringen, som bland andra Isabella Lövin som går till miljödepartementet och Mikael Damberg till justitiedepartementet.

I en intervju med Aftonbladet i helgen svarade Stefan Löfven på kritiken om att hans regering kommer att ha svårt att överleva fram till nästa val 2022.

– Vi är alla bestämda om att ta det här i mål och jag som regeringschef ska se till att leda det arbetet så att vi gör det vi ska, säger han.

Ingen av ex-ministrarna får statsrådspension, eftersom det krävs sex år som statsråd innan man kan få det.

Bara två av de avgående ministrarna har suttit i riksdagen och kan få så kallad inkomstgaranti, om de ansöker om det.

• Gustav Fridolin får inkomstgaranti i två år, eftersom han är under 40 år. Första året får han 53 520 kronor i månaden, andra året 44 154 kronor i månaden.

• Sven-Erik Bucht får inkomstgaranti tills han fyller 65 år, den 28 december i år. Fram tills dess får han 53 520 kronor i månaden.

Lämnar politiken

Bucht skriver på Facebook att han nu lämnar livet som heltidspolitiker.

– Ett slut är alltid början på något nytt och nu är det dags för ett nytt kapitel i mitt liv. Jag är en stolt socialdemokrat och kommer att fortsätta mitt engagemang för ett rättvisare samhälle, men vare sig som statsråd eller som riksdagsledamot, skriver han.

Helene Hellmark Knutsson ska också lämna politiken, efter 20 års arbete på olika nivåer.

– Nu hoppas jag kunna göra nytta i ett annat typ av uppdrag. Ett samhällsuppdrag eller i näringslivet. Jag önskar den nya regeringen lycka till i deras viktiga arbete, skriver hon på Facebook.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE