Karl Hedin släppt ur häktet

Publicerad 2018-11-26

Industrimiljardären Karl Hedin, 69, inblandad i jaktbrottshärvan i Västmanland, har släppts ur häktet.

– Jag har gjort bedömningen att utredningen gått så långt att det inte finns någon stor risk att han kan försvåra utredningen, säger kammaråklagare Lars Magnusson till Aftonbladet.

Hedin som hela tiden förnekat misstankarna om grovt jaktbrott och jakthäleri har suttit frihetsberövad i drygt en månad. Brottsmisstanken handlar bland annat om att varg, lo och kungsörn ska ha dödats olagligt.

Fem personer misstänks i jaktbrottshärvan, varav två personer är anställda i Hedins bolag. Under utredningen har polisen använt sig av en hemlig källa som bistått polisen med uppgifter.

En person sitter fortfarande häktad. När Lars Magnusson kan lägga fram ett åtal vet han ännu inte.

– Det är svårt att säga. Vissa analyser kan inte göras på labb som i normala fall anlitas, utan måste skickas någonstans. Det är vanligt i miljöbrottsutredningar, att externa labb gör analyser som de sedan skickar resultaten på till NFC, som i sin tur skriver ett utlåtande, säger Lars Magnusson.

Kan du säga något om vad det är kvar som ska analyseras?

– Det är en hel del elektronisk utrustning som ska undersökas. Men analyserna ska prioriteras eftersom en person fortfarande sitter häktad.