Får tillbaka förlorad förlovningsring – efter 15 år

Publicerad 2016-09-10

För 15 år sedan tappade Bengt Nilsson, 55, sin förlovningsring i Sareks nationalpark.

Nu har en norsk kvinna hittat den – och paret kan snart få den tillbaka.

– Helt fantastiskt. Vi får nog rama in den, säger Bengt.

Det var ungefär 15 år sedan som Bengt Nilsson fjällvandrade i Sareks nationalpark. På väg ner föll han så han skrapade upp handleden och började blöda. Då flyttade han förlovningsringen till andra handen.

– Det rann ganska mycket blod så jag försökte ta mig ner. Men när jag klättrat ned så var inte ringen kvar på fingret längre, säger han till Aftonbladet.

– Det var bara stenblock överallt så jag trodde inte det fanns någon chans att hitta den.

Han trodde att ringen var borta för alltid.

”Är helt osannolikt”

Nio år senare vandrade norskan Margrethe Seeger Halvorsen i samma område när hon såg någonting glimra till under stenarna, skriver NSD. Hon upptäckte ringen med texten ”Mona 16/10 1985” ingraverat.

Hon försökte febrilt hitta ringens rätta ägare, men misslyckade. Tills för några dagar sedan då hon gjorde ett nytt försök och kontaktade Svenska Dagbladet, som skrev omringen hon hittat. Det fick Bengt Nilssons släktingar i Gällivare att lägga ihop ett och ett.

– Det var faktiskt min svåger som läste om det här och hörde av sig. Det måste vara vår ring, det är osannolikt att det finns någon med exakt samma namn som förlovat sig den dagen, helt otroligt, säger han till Aftonbladet.

Nu hoppas Bengt och hans fru Mona att de ska få tillbaka ringen. Paret har tagit kontakt med den norska kvinnan på Facebook och det visade sig att de kan få tillbaka ringen innan oktober – lagom till deras 30-årsjubileum.

– Det här är helt osannolikt. Det känns fantastiskt så vi får nog rama in den och sätta upp den i vardagsrummet, säger han och poängterar att han fick en ny ring på sin 50-årsdag.

Tappat fler ringar

Det här är inte första gången som Bengt Nilsson tappar bort sin förlovningsring, utan det här var faktiskt den andra han tappade bort.

– Den första spolade sonen ner i toan när han var två år, vi var nygifta då och försökte få tillbaka den men vattenverket sa att det inte fanns någon chans.

Men efter det här tror han att det finns en liten chans att även den första ringen kommer tillbaka.

– Man ska aldrig sluta hoppas. Guld som inte är stulet kommer tillbaka, så vi kanske får tillbaka första ringen också, säger han.