Uppgifter: Misstänkta lämnade Irak för Sverige förra året

Uppdaterad 2016-04-27 | Publicerad 2016-04-26

De IS-terrorister som enligt uppgift befinner sig i landet lämnade Irak i februari 2015 för att åka till Sverige, uppger en irakisk säkerhetskälla för Reuters.

Enligt samma källa ska gruppens ledare ha jobbat nära IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi.

– De vill få Sverige att dra sig ur koalitionen mot IS, säger källan till Reuters.

Säpo är förtegna om det informationsinhämtningsarbete som de nu genomför tillsammans med polisens nationella operativa avdelning.

Källor säger både till Aftonbladet och Expressen att det finns uppgifter om att sju-åtta IS-terrorister tagit sig till Sverige, och att det är det som fått myndigheterna att gå in i stabsläge.

Nu har nyhetsbyrån Reuters talat med en irakisk säkerhetskälla, som delvis har samma uppgifter.

Tog sig till Sverige för mer än ett år sedan

Källan säger att sex irakier lämnade Irak i februari 2015 för att ta sig in i Sverige via Turkiet.

En av de sex – en man som pekas ut som gruppens ledare – ska ha jobbat nära IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Han ska även haft nära band med Abu Musab al-Zarqavi, en före detta ledare för al-Qaida som dödades av amerikanska styrkor 2006.

– De vill genomföra attacker för att tvinga Sverige att dra sig ur den militära koalition som bekämpar Islamiska staten, säger Reuters källa.

Aftonbladet har bett Magnus Ranstorp, forskningsledare vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier på Försvarshögskolan i Stockholm, att kommentera de nya uppgifterna:

– När jag hör al-Zarqawis namn tänker jag samtidigt på svensk-marockanen Mohamed Moumou som var överbefälhavare precis under al-Zarqawi i Mosul. Moumou var en av de tyngsta personerna i det som sedan blev IS men dog i en amerikansk militäroperation 2008. Han var en av de tyngsta terrorister vi någonsin haft i Sverige. Även Taimour Abdulwahab hade kopplingar ner mot Irak, så det finns en kontext till det här.

”Frågor måste besvaras”

Magnus Ranstorp fortsätter:

– De här personerna har säkert andra identiteter så det blir inte lätt att hitta dem. Det är som att leta efter en nål i en höstack, om de inte uppträtt under egna namn. Det är därför som man från svensk sida kanske åker ner till området för att forska i olika stavningar på namn, bilder och dna. Har de varit fängslade tidigare har USA tagit dna på dem.

Terrorforskaren Hans Brun säger till Aftonbladet TV att det i nuläget är omöjligt att ta ställning till de nya uppgifterna.

– Man måste vara lite källkritisk här. Vi vet inte vem som har läckt den här informationen och vi vet inte varför den kommer just nu. Varför har det tagit så lång tid om det är så att den irakiska säkerhetstjänsten har haft den här informationen under en längre tid? Det är en rad frågor som måste besvaras innan man kan börja peta i det här på allvar.

”Det är oroande”

Allan Widman (L), ordförande i riksdagens försvarsutskott, betraktar informationen från Reuters korrespondent i Bagdad som en bekräftelse på uppgifter som tidigare offentliggjorts av Säpo.

– Det ingjuter ett stort allvar i detta, säger han.

Det faktum att det gått relativt lång tid (ett drygt år) sedan de utpekade IS-terroristerna ska ha lämnat Irak med destination Sverige tycker Allan Widman inte är uppseendeväckande.

Han ser allvarligt på uppgifterna från Reuters.

– Det är oroande, det måste man säga, säger han.

Aftonbladet har talat med Säpo, som inte vill kommentera Reuters uppgifter.

– Jag kan inte gå in på någon information som kan ha inkommit till Säkerhetspolisen, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo.