Mikael väljer sågen framför penseln: ”Jag är bättre med svärdet”

Publicerad:

NYHETER

Pensel och färg är inget för Mikael Rönnvall. Han föredrar att utföra konst på ett lite mer bullrigt sätt i from av en motorsåg.

– Jag är helt enkelt bättre med svärdet än vad jag är med pennan, säger Mikael.

1 av 4 | Foto: Privat

Har du sett en stor björn inne på en tomt i Nora? Då har du troligen hittat hem till Mikael Rönnvall och hans träskulpturer.

På Mikaels tomt finns under sommartid alla möjliga djur att skåda. Och nu under vintern har en björn stått framme. Men inte en riktig björn, utan en träbjörn skapad av Mikael med hjälp av en motorsåg.

– Jag såg ett program för något år sen där de hade en motorsågskonstnär med. Det såg så jäkla roligt ut så jag var ju tvungen att pröva själv, berättar Mikael.

Det första objektet han karvade ut med hjälp av sågen var en grann. Sedan blev det en uggla och efter det har djur formats fram av trästockarna hemma hos Mikael på rullande band.

– Jag fastnade direkt. Det är lika rogivande som att fiska. Bara att det låter lite mer, säger Miakel och skrattar.

1 av 3 | Foto: Privat

Mikael fastnade för motorsågskonst – direkt

Mikael har inte räknat så noga, men uppskattar att han skapat ungefär 50 olika träskulpturer. Men några skisser använder han sig inte av.

– Jag är bättre med svärdet än med pennan, så jag ritar inte upp innan utan jag kör bara. Sen får man stanna upp och tänka till såklart, säger Mikael.

Det som Mikael tycker är det bästa med motorsågskonst är att lyckas få fram liv i en vanlig tråkig trästock. Även fast det är mycket jobb bakom det det hela.

Att karva ut en uggla tar ungefär två till tre timmar berättar Miakel. Sedan ska de lackas och målas också.

1 av 3 | Foto: Privat

– Björnen var extra svår att göra med ansiktsuttrycket. Det är svårt med ögon och så, att få det att se rätt ut.

Mikaels nästa projekt blir att avbilda familjens hund.

– Min familj tycker att det är kul, men de säger att jag får såga för mycket. Jag måste träffa dem också och inte bara sitta på huggarbacken, skrattar Mikael.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN