Taher Amini våldtog och knuffade ner kvinna i gruvhål – döms till livstids fängelse

Tidigare hustru är försvunnen – uppges sagt att han dödat henne

Publicerad 2022-10-21

Kvinnan våldtogs och knuffades ner i ett 24 meter djupt gruvhål där hon låg svårt skadad i över 31 timmar. 

Hon har själv beskrivit händelsen som en skräckfilm.

Nu döms 41-årige Taher Amini till livstids fängelse för mordförsök och grov våldtäkt.

Kvinnan hittades nere i ett 24 meter djupt gruvhål i Norberg den 22 april efter att förbipasserande hade hört hennes rop på hjälp.

41-åriga Taher Amini åtalades misstänkt för mordförsök och grov våldtäkt.

I polisens utredning framkom det att kvinnan blivit nerknuffad i hålet av Amini. Där nere har sedan kvinnan befunnit sig under en längre tid.

Taher Amini döms till livstids fängelse. Bilden från polisens förundersökning.

I förhör har kvinnan uttryckt att hon fruktade för sitt liv. Kvinnan tror själv att Taher Amini ville tvinga henne att gifta sig med honom så att han skulle få uppehållstillstånd.

Strax innan händelsen ska kvinnan och Taher Amini ha åkt bil tillsammans och han ska då ha sagt att han ville gifta sig med henne. I utredningen framgår det att mannen skulle skjutsa kvinnan till Örebro. Istället skjutsade han henne till skogsområdet utanför Norberg där han misshandlade och våldtog henne innan han kastade ner henne i gruvhålet.

Amini märkte att kvinnan fortfarande levde och började då kasta tegelstenar på henne där hon låg i gruvhålet. Sedan lämnade han hålet.

Men kvinnan överlevde mirakulöst.

Nu döms 41-årige Taher Amini till livstids fängelse för mordförsök och grov våldtäkt. Han döms även till utvisning.

”Har visat särskild hänsynslöshet”

I domen står det bland annat:

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom att Taher Amini har använt våld och hot som varit av särskilt allvarlig art och visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att det förekommit upprepat våld samt att det förekommit upprepade hot om att döda. Vidare har händelsen inträffat på en enslig och farlig plats.”

Rådmannen Johan Alvner säger i ett uttalande att gärningarna var planerade och mordförsöket skedde för att dölja våldtäkten.

– Det sammantaget med målsägandens lidande och dödsångest gör att straffvärdet av mordförsöket ligger mycket nära det som skulle ha gällt om målsäganden avlidit. Eftersom mannen även döms för grov våldtäkt har vi funnit att påföljden bör bli livstids fängelse.

Tidigare frun fortfarande försvunnen

Aftonbladet har tidigare tagit del av handlingar som visar att Taheri Amini kom till Sverige 2015 och ansökte då om uppehållstillstånd.

Migrationsverket avslog hans ansökan två år senare och beslutade då om utvisning. 2018 överklagades beslutet men Migrationsdomstolen avslog överklagandet. Samma år beslutade domstolen att inte bevilja prövningstillstånd.

Amini har har tre barn sedan tidigare och har även varit gift. Innan han knuffade ner den unga kvinnan i gruvhålet ska han enligt henne ha sagt att han dödade sin tidigare hustru. Hans tidigare fru är fortfarande försvunnen.

41-åringen har nekat både till att ha mördat sin tidigare hustru och till att ha våldtagit och kastat den unga kvinnan i gruvhålet.

Aminis försvarsadvokat Anders Ylönen säger att de inte är nöjda med domen. och kommer att överklaga nästa vecka.

– Vi är missnöjda med tingsrättens slutsats och kommer lämna över till hovrätten för en ny prövning, säger han.

Följ ämnen i artikeln