Kvinnan hittades död – maken åtalas misstänkt för mord

Publicerad 2023-04-21

Den 29-åriga kvinnan hittades död i sin lägenhet i Motala i oktober med ett 30-tal knivskador över sin kropp.

Nu åtalas hennes 53-årige make för mordet på henne.

– Mannen och kvinnan var gifta och hade två gemensamma barn som bevittnade händelsen. Därför åtalar jag också mannen för två fall av grovt barnfridsbrott, säger senior åklagare Malin Axelsson som är förundersökningsledare.

Efter mordet på den 29-åriga kvinnan ordnades flera manifestationer i Motala mot våld inom nära relation. ”De som anordnar det här ska veta hur tacksamma vi i familjen är.”

Den 29-åriga kvinnan beskrivs som ambitiös och omhändertagande.

Hon jobbade inom vården och hade två små barn.

Den 6 oktober 2022 hittades hon död i sovrummet i sin och makens lägenhet i Motala. Hon hade ett 30-tal knivskador över sin kropp, främst på sitt ansikte och hals.

I lägenheten befann sig även parets två söner vilket gör att mannen nu åtalas misstänkt förutom mord också åtalas misstänkt för grovt barnfridsbrott då barnen misstänks ha bevittnat delar av mordet på sin egen mamma.

– Mannen och kvinnan var gifta och hade två gemensamma barn som bevittnade händelsen. Därför åtalar jag också mannen för två fall av grovt barnfridsbrott, säger senior åklagare Malin Axelsson som är förundersökningsledare.

53-åringen åtalas även för två fall av grov fridskränkning mot barnen. Han ska ha misshandlat båda sönerna, en av dem med ett skohorn.

Han åtalas dessutom för en ringa misshandel av den 29-åriga kvinnan innan mordet.

”Slagit henne med kniven”

Maken, som var polis i sitt hemland innan han kom till Sverige, greps samma kväll och har sedan dess suttit häktad i väntan på åtal som idag väcktes vid Linköpings tingsrätt

I den personutredning som gjorts av honom medger han nu att han dödade den 29-åriga kvinnan. Han säger att han ”slagit henne med kniven”. Han säger dock att han inte menade att hon skulle dö och att han ångrar sina handlingar. Det framgår också att mannen tros ha ett kontrollbehov och en stark önskan att bli respekterad.

Även om han medger att han orsakade hustruns död så förnekar han mord och lägger skulden på hustrun. I personutredningen säger han att det var hon som förstörde deras relation och barnens liv, inte han genom att döda henne.

Några dagar före det misstänkta mordet sökte mannen upp sin hustrus chef för att få denne att ändra hustruns arbetstider så att hon inte skulle jobba med den kollega han trodde att hon träffade bakom hans rygg.

Motala kvinnojour anordnade ett fackeltåg för att uppmärksamma den 29-åriga kvinnans död samt mäns våld mot kvinnor.

”Så ambitiös – om hon bara fått leva”

Den 29-åriga kvinnan och hennes föräldrar och bröder kom till Sverige från Irak år 2010. Brodern berättar hur systern var den mest ambitiösa av dem.

Hon tyckte det var viktigt att snabbt lära sig svenska och en av hennes bröder har tidigare berättat om hur hon peppade syskonen att göra detsamma.

– Hon var den som aldrig missade en lektion. Det var inte lätt att lära sig svenska men hon var den i familjen som lärde sig det snabbast, säger brodern.

Den 29-åriga kvinnan upptäckte tidigt att hon trivdes med att jobba inom vården. Hon jobbade bland annat inom äldrevården och drömde om att vidareutbilda sig till undersköterska.

Den häktade maken och kvinnan fick två barn tillsammans. Barnen är nu i trygghet enligt hennes bror.

– Min syster drömde om ett riktigt svenneliv. Hon ville ha villa och bil, en tomt som barnen kunde springa på. Hon var så ambitiös att jag tror att hon hade lyckats till slut om hon bara hade fått leva, säger han.