11 misstänkta kvinnomord sedan årets början: ”Konstant våld”

Publicerad 2023-03-23

Tre mammor som tros ha mördats av sina söner. En kvinna som hittas i en frysbox och en annan gömd i en skog.

Samtidigt som gängvåldet når nya dystra rekord tros elva kvinnor ha mördats bara sedan årets start.

– I genomsnitt mördas faktiskt färre människor idag, men våldet mot kvinnor är nästan alltid konstant, säger Viveka Enander, som forskar på våld i nära relationer.

Två gånger sätts Toves kropp i brand efter att hon dött.

Liselotte dränks i en sjö samtidigt som hennes anhöriga desperat letar efter henne.

I en skog i Småland hittas 43-åriga tvåbarnsmamman Joullnar död. Hon har då varit anmäld som försvunnen i en månad.

Det är bara tre av de fall som dominerat nyhetsmedia senaste veckan där kvinnor mördats och där detaljerna visar på en hänsynslöshet mot offren både innan och efter deras död.

– Just den typen av mord och handlingar, med inslag av övervåld och skändningar, kan oftast kopplas till ett underliggande kvinnohat. I Europa talar man allt mer om termen ”femicide”, alltså mord på kvinnor som sker just för att de är kvinnor, säger Viveka Enander, lektor vid institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet och forskare vid Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer.

”En misogyn underström”

När skjutvapenvåldet de senaste åren eskalerat, och de som dödas i gängkrigen ligger på aldrig förut skådade nivåer, så fortsätter morden på kvinnorna att ske i bakgrunden.

I snitt har 26 kvinnor mördats årligen mellan 2012–2021 enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, och det är en siffra som under lång tid legat ganska konstant.

Aftonbladets genomgång visar att det just nu, från årets start, pågår elva mordutredningar där kvinnor misstänks ha mördats i år. (se faktaruta nedan)

Joullnar, 43, tillsammans med sin dotter Sara.

– I genomsnitt mördas faktiskt färre människor idag. Det varierar i olika kategorier, som just nu gängvåldet, men vi har blivit bättre på att inte döda varandra. Men det dödliga våldet mot kvinnor är nästan alltid konstant. Sverige ses som ett jämställt land men det utbredda våldet mot kvinnor såväl i det offentliga som det privata tyder på att det finns en misogyn underström i samhället som inte är så fager, säger Viveka Enander.

Hon hänvisar bland annat till studien Kvinnors trygghet och säkerhet samt studier från Jämställhetsmyndigeten som bland annat visar hur allt fler unga män idag är mer könskonservativa. Hur unga, svenska män är överrepresenterade i så kallade incel-forums och hur våldet mot kvinnor blir allt mer utbrett.

– Man brukade säga att den farligaste platsen för kvinnor är hemmet. Men man har fått revidera det till att det faktiskt inte finns några trygga rum för kvinnor. Våld mot kvinnor sker på alla arenor, även det dödliga våldet, säger hon.

Soliana blev 21 år gammal.

Kvinnan vill frigöra sig – mördas

Även om gärningsmannen inte alltid är en person som kvinnan har eller har haft en relation med så står ändå morden inom nära relation för majoriteten, runt 16 av kvinnomorden varje år, visar Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor.

– Det vanligaste scenariot bakom mordet är att kvinnan signalerar att hon vill separera eller att mannen föreställt sig att hon vill det. Att hon vill frigöra sig helt enkelt, säger Viveka Enander.

Årets första misstänkta kvinnomord utreds som just ett mord inom nära relation.

Gravida Soliana hittades bara 21 år gammal död under en balkong i Jakobsberg i januari. Hennes pojkvän sitter häktad misstänkt för att ha knuffat eller kastat henne mot sin död.

Liselotte handlade tre Redbull i en affär i Timrå, det blev den sista bilden av henne som togs.

– Ingenting ger oss henne tillbaka. Men har någon gjort det här mot henne så ska han ha sitt straff. Man ska inte kunna göra så här mot en människa som hade hela livet framför sig, har hennes mamma tidigare sagt.

Samtidigt i västra Värmland sitter en man i 55-årsåldern häktad efter att han erkänt att han lagt sin sambo i en frysbox.

Hon kan ha legat där så länge som sedan 2018. Hur hon dog är ännu inte klarlagt men ärendet utreds som mord.

Den nu häktade mannen i Värmland tillsammans med kvinnan som hittades i en frys. Bilden är tagen i samband med en sommarfest för flera år sedan där han spelade gitarr och sjöng.

– Män som är våldsamma finns i alla samhällsklasser och alla områden, det samma gäller män som mördar inom nära relation. Men vad gäller den sistnämnda kategorin så kan vi se att de gärningsmännen i större omfattning är socialt utsatta. Det vill säga att de har en missbruksproblematik eller psykisk ohälsa eller är ekonomisk utsatta i större utsträckning än de som ”bara” slår, säger Viveka Enander.

Mammor som mördas

Men kvinnor mördas även av sina söner. I Göteborg pågår en uppmärksammad rättegång mot två söner som misstänks ha kört ihjäl sin mamma med en bil i juli ifjol.

Deras mamma Nadja Blom blev bara 38 år gammal och motivet till dådet tros vara att hon inte längre ville vara gift med sönernas pappa.

Sönerna själva säger att de inte menade att döda mamman, bara skrämmas.

Nadja Blom.

Och Aftonbladets genomgång visar att det hittills i år utreds tre ärenden där mammor misstänks ha dödats av sina egna barn.

I ett av mordfallen sitter en endast 19 år ung man häktad.

Han har erkänt att han mördade sin mamma och sin storebror. Han greps nedblodad och barfota i närheten av brottsplatsen, en villa i Luleå, och har medgett vad han gjort.

– Även här är det oftast en man som är förövare. Det är sällan det är en dotter som mördar sin mamma även om det händer. Allt man kan tänka sig att människor kan göra mot varandra sker, men sedan finns det saker som är vanligare och ovanligare och att kvinnor mördar är ovanligt.

– Män är också utsatta för våld och mord i nära relation men oftast har mordet föregåtts av långvarigt våld från mannen mot kvinnan innan, så att hon agerar i ett slags självförsvar. Sedan finns exempel på kvinnor som inte agerar så, som beter sig som traditionellt våldsamma män gör men de är undantagen som bekräftar regeln, säger Viveka Enander.

”Varför får våldet fortsätta?”

Det händer även, men inte särskilt ofta när kvinnor mördas, att gärningsmannen är för dem helt okänd.

När en mamma och en dotter överfölls i ett trapphus i Örebro i februari var det av en man de inte hade något relation med.

– Den enda relation som funnits mellan misstänkt och kvinnorna är att han under några år gick på samma lektioner som dottern till den döda kvinnan, säger kammaråklagare Anders Persson.

Mamman avled till slut av sina skador.

– Den häktade har vidgått att han varit involverad i ett bråk med kvinnorna och att han i samband med det kan ha orsakat dem skador, säger Anders Persson.

Men hur ska då siffran på 26 mördade kvinnor per år sänkas?

Viveka Enander säger att den frågan egentligen inte bör ställas till en forskare, då svaret lätt blir spekulation snarare än kunskap.

– Men vi måste titta på: vad är det i vårt samhälle som gör att studier exempelvis visar att yngre kvinnor är utsatta för ett omfattande sexuellt våld, att det livsfarliga så kallade strypsexet normaliseras, och att detta och annat våld mot kvinnor får fortsätta?