Hon ledde striden om Raqqa

Uppdaterad 2017-10-22 | Publicerad 2017-10-20

Rojda Felat

37-åriga Rojda Felat stegade bestämt fram till den ökända rondellen i Raqqa.

Sedan hissade hon den gula SDF-flaggan med beskedet: IS kalifatshuvudstad har fallit.

Det här är berättelsen om den kurdiska befälhavaren som ledde striden mot terrorn.

Rojda Felats leende gick inte att ta miste på.

Automatvapnet hängde över hennes högra axel, flaggan höll hon i ett fast grepp med båda händerna.

Så gick hon fram till den ökända al-Naimrondellen i Raqqa, där IS hållit offentliga avrättningar av sina ”fiender” och placerat ut avhuggna huvuden.

Hon hissade den gula flaggan.

Det var den 17 oktober 2017, och den USA-stödda kurdiskarabiska koalitionen SDF hade just utropat sig till segrare. IS kalifatshuvudstad var historia.

– Det här är en historisk stund, och vi vet att vi kommer att förändra många saker, sa Rojda Felat, 37, i filmen som hennes egen syrisk-kurdiska rebellgrupp, den marxistinspirerade People’s protection unit (YPG), publicerade.

Fruktar att dödas av kvinnor

Hon har sedan början av sommaren varit befälhavare för omkring 15 000 stridande i operationen som kallas Eufrates vrede, SDF:s offensiv för att befria Raqqa från terrorsekten IS.

Felat tillhör YPG:s kvinnliga gren, som förkortas YPJ, något som hon själv ofta lyfter som viktigt i sammanhanget.

– Den främsta anledningen till att jag valdes för jobbet är att IS-medlemmar fruktar att dödas av kvinnor, eftersom de tror att det hindrar dem från att komma till paradiset, har hon berättat för nättidskriften Al Monitor.

Men hon säger också, angående att hon är en stridande kvinna:

– Jag har aldrig haft några problem med det. I YPG är det ingen skillnad mellan kvinnor och män, båda könen kan leda stridsoperationerna. Det finns flera anledningar till att jag är befälhavare för den här operationen, en av dem är min erfarenhet från tidigare offensiver mot IS.

Rojda Felat

Striden om Raqqa var nämligen långt ifrån hennes första.

Hon slogs redan 2012 mot al-Qaidainspirerade Jabhat al-Nusra (nu Fateh al-Sham) i syriska Ras al-Ain, och mot IS i Ayn al-Arab, på kurdiska känd som Kobane, under 2014.

– Mitt främsta mål är att frigöra den kurdiska kvinnan och syriska kvinnor generellt från de band och den kontroll som det traditionella samhället innebär, och att befria hela Syrien från terrorism och tyranni, har hon sagt i en intervju med brittiska The Times.

Förlorade 22 familjemedlemmar

Jämlikhet mellan könen har blivit den nya normen, enligt Felat, även på den plats där hon rör sig - mitt i striderna i Syrien:

– När som helst och var som helst där kvinnor lider av förtryck kämpar vi för att frigöra dem, säger hon till Al Monitor.

Rojda Felat är själv uppvuxen i den nordöstra staden Qamishli i Syrien, som gränsar till både Turkiet och Irak, och som i dagsläget kontrolleras till stor del av kurdiska grupper.

Staden tillhör den region som kurder kallar Rojava, och som många i den kurdiska gruppen strävar efter ska bli en egen federal region i Syrien.

Felat sa själv om den kontroversiella Rojavafrågan i juni:

– Folk i den här regionen vet att vi inte har kommit för att stanna, eller för att tvinga på dem vår kontroll. Vi är bara här för att befria regionen och skydda vårt försvarslösa folk från IS. I alla de områden vi befriar kommer ett lokalt råd att bildas som får styra i de befriade städerna, militärstyrkor stannar aldrig kvar i städer. Om vi hade behandlat människor illa hade vi inte sett hur tusentals går med i SDF på bara några dagar efter att vi befriat områden.

2016 förlorade Rojda Felat 22 familjemedlemmar och släktingar vid en explosion på ett bröllop i Hasakeh, en stad inte långt från Qamishli, enligt sajten Kurdistan24.net.

”Förkroppsligar kamratskap”

Hon har berättat att hon drivs och inspireras av andra kvinnor som mist livet i striden mot IS, som Arin Mirkan, en YPJ-soldat som sägs ha sprängt sig själv med en granat när hon riskerade att bli tillfångatagen av IS i strid om staden Kobane 2014.

Men hon citerar också gärna den tyska filosofen och aktivisten Rosa Luxemburg, inspireras av kejsare Napoleon och har förebilder som den kurdiske krigssultanen Saladin som på 1100-talet erövrade Jerusalem från frankerna.

– YPJ, och Rojda alldeles särskilt, förkroppsligar kamratskap och ansvar, både som krigare och som befälhavare, säger Jihad Sheikh Ahmed, taleskvinna för SDF till nyhetsbyrån AFP.

Flera journalister har försökt fråga ut Rojda Felat om privata ämnen, som ifall hon är gift.

– Alla syriska familjer är min familj. Vart jag än går möter jag mitt folk, som välkomnar mig med kärlek, säger hon enligt International Business Times.

Den som undrar var Rojda Felat tar vägen efter att striden mot Raqqa är över behöver inte leta länge. Enligt henne själv fortsätter operationen i Syrien så länge terrorgrupper som IS finns:

– Vi kommer att fortsätta till Deir Ezzor och Idlib och till och med till Medelhavet. Vi är redo och väl förberedda, sa hon i somras till Al Monitor.