Läkare utpressad för recept på narkotika

TT

Publicerad 2020-04-30

En läkare i Bohuslän har på eget initiativ begärt att bli fråntagen rätten att skriva ut narkotikaklassad medicin. Arkivbild.

En läkare i Bohuslän har på eget initiativ begärt att bli fråntagen rätten att skriva ut narkotikaklassad medicin. Anledningen, enligt den inskickade begäran, är att läkaren och dennes familj under en tid har hotats av personer som vill tvinga sig till receptbelagda läkemedel, skriver Bohusläningen.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd godkände nyligen läkarens begäran.

Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott i Fyrbodalsområdet, har inte kännedom om det specifika fallet men säger till tidningen att han kan se en koppling till det rådande samhällsklimatet i och med coronapandemin.

– Generellt så ser vi att i och med att flera gränser runt om oss har stängts, så har olika fall av utpressning ökat. Jag vet inte om det är så i detta fall men det kan ju vara så att detta är ett sätt för personer som nu har ont om narkotika att försöka få tag på droger.

Samtidigt inleder Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo) en granskning av läkarens tidigare förskrivningsmönster. Den väntas pågå under de närmaste veckorna.