Första kinesiska ordern om corona: ”Förstör proverna”

Uppdaterad 2020-03-17 | Publicerad 2020-03-16

Tig och förstör proverna.

Den ordern fick laboratorierna som upptäckte det nya coronaviruset i Wuhan.

Mörkläggningen beordrades av Kinas nationella hälsokommission den 3 januari.

Avslöjandet i den välrenommerade kinesiska tidningen Caixin om mörkläggningen har censurerats. Den kinesiska versionen av artikeln är borttagen från nätet, men en engelsk version finns fortfarande att läsa.

Wuhan med elva miljoner invånare sattes i karantän den 23 januari. Då hade det gått nästan fyra veckor sedan det nya coronaviruset upptäcktes och tystades ner.

Den 18 december förra året lades en 65-årig man in på Wuhans centralsjukhus med lunginflammation. Han blev snabbt sämre. Den 24 december skickades prover från mannens lungor till laboratoriet Vision Medicals.

Den 27 december fick Zhao Su, chefsläkare på sjukhusets intensivvårdsavdelning, svar från laboratoriet. Beskedet: mannen var infekterad av ett virus som var väldigt likt sars-coronaviruset från 2003.

Två dagar senare hade laboratoriet BGI analyserat ett annat prov, och kommit fram till att det hade 80 procents likhet med sars-viruset.

Läkaren Li Wenliang, som senare dog av viruset, var en av flera som den 30 december gick ut i sociala medier och berättade om laboratorieresultaten.

Läkaren Li Wenliang dog på Wuhans centralsjukhus den 7 februari.

Den 1 januari greps Wenliang och flera andra för att de hade spridit rykten om ett sars-liknande coronavirus.

Samma dag fick en anställd på ett testlaboratorium ett telefonsamtal från en tjänsteman vid den regionala hälsokommissionen i Hubei, skriver tidningen Caixin. Budskapet var enkelt: sluta genast att offentliggöra testresultat.

Den 3 januari hörde Kinas nationella hälsokommission av sig till laboratorierna. Ordern löd: publicera ingen information om sjukdomen, förstör proverna eller överför dem till speciellt utsedda testinstitutioner.

Informationen till WHO, Världshälsoorganisationen, fördröjdes kraftigt.

Den 31 december fick WHO ett meddelande från Kina om att en oidentifierad infektionssjukdom spreds. Inte förrän den 9 januari meddelade de kinesiska myndigheterna att ett nytt coronavirus låg bakom sjukdomsutbrottet.

Först den 20 januari bekräftade kinesisk tv att coronaviruset spreds mellan människor. Samma dag kommenterade Kinas president Xi Jinping coronautbrottet för första gången.

Tre dagar senare sattes Wuhan i karantän. Fram till dess hade de lokala makthavarna kontinuerligt sett till att viruset beskrevs som mindre farligt än det var. Under det lokala kommunistpartiets veckolånga möte mellan 11 och 17 januari rapporterade Wuhans hälsokommission till exempel inte ett enda nytt sjukdomsfall, enligt Washington Post.

Laboratorietekniker förbereder patientprover för covid-19-test.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln