Demokrater vill förbjuda polisens strypgrep

TT-Reuters

Publicerad 2020-06-06

Efter elva dagar av protester mot rasism och polisvåld börjar nu beslut fattas om reformer av ordningsmakten på vissa håll i USA.

I Minneapolis – där 46-årige George Floyd dog efter att en polisman tryckt sitt knä mot hans nacke under närmare nio minuter – har stadens demokratiska ledning röstat för att förbjuda polisens användande av strypgrepp och fasthållande med knät. Den nya föreskriften måste dock godkännas av en domare innan den kan träda i kraft.

I Kalifornien lovar den demokratiske guvernören Gavin Newsom att förbjuda ett polisiärt utbildningsorgan från att lära ut en särskild fasthållningsteknik som kallas "sleeper hold", som stryper blodflödet till hjärnan via halspulsådern.

"Måste förändras"

Och i New York föreslår guvernören Andrew Cuomo att det är dags att införa ett paket av polisreformer som kallas "say their name". Det innebär bland annat att allmänheten ska kunna ta del av registren över anmärkningar och tjänstefel som begåtts av poliser. Cuomo vill också se ett förbud mot strypgrepp.

– Mordet på Floyd var en brytpunkt, säger han.

– Vi måste förändras.

Samtidigt har en federal domare beordrat polisen i Denver att tillfälligt sluta använda tårgas, plastkulor och andra liknande vapen som används vid kravaller. Beslutet kommer efter en begäran från aktivister.

Lovar mindre pengar

Proteströrelsen har även krävt att städer runt om i USA lägger mindre pengar på polisen. Borgmästaren i Los Angeles, demokraten Eric Garcetti, lovade i veckan att försöka få igenom nedskärningar om 150 miljoner dollar i Los Angeles-polisens budget, efter att tidigare ha förespråkat tillskott.

Under fredagen hölls, för elfte dagen i rad, demonstrationer i en rad städer runt om i USA, däribland Atlanta, Los Angeles, Minneapolis, Miami, New York och Denver. De avlöpte i stort lugnt.