Så blir midsommarvädret – timme för timme

Uppdaterad 2020-06-19 | Publicerad 2020-06-17

Häng in paraplyet och rota fram din somrigaste feststass ur garderoben till på fredag.

Det blir nämligen en ovanlig midsommar i år med sol och supervärme – i nästan hela landet.

– Det kan bli den varmaste på hela 2000-talet, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Den senaste veckans varma luft har lagt sig bekvämt tillrätta över landet och kommer att vara kvar på midsommarafton. Och i de flesta delarna av landet blir det en varm och solig historia, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

– Det kommer att bli en väldigt fin midsommar för de flesta i år, säger hon.

Varmast på 2000-talet

En ovanlig midsommar på många sätt alltså. Och lite typiskt att det är just i år, när det traditionella midsommarfirandet är inställt på grund av coronapandemin.

Varmast blir det i norra Götaland och delar av Svealand, där det bjuds på högsommarvärme med temperaturer på över 25 grader.

– Det blir varmare än normalt i år, på sina håll kan det bli den varmaste under hela 2000-talet, säger Charlotta Eriksson.

Risk för skurar i Götaland

Den som vill maxa midsommar med sol och värme och minimera risken att få midsommarsillen dränkt i ett plötsligt regn ska hålla sig i Svealand eller södra Norrland. För från sydost drar regnskurar in över södra Götaland. Med dem kommer också lite kyligare temperaturer.

– Det är osäkert exakt hur långt norrut skurarna kan ta sig i Götaland, men tyngdpunkten ligger på södra delarna, säger Charlotta Eriksson.

Värmen och solen stannar kvar under hela midsommarhelgen, med undantag för att det kan komma skurar i Götaland och Svealand.

– Vill man ha stabilt väder med uppehåll och sol hela helgen så är det i Norrland man ska vara, säger Charlotta Eriksson.

Följ ämnen i artikeln