Isabella Lövin lämnar politiken

Avgår som minister och som språkrör

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Isabella Lövin (MP) avgår som minister och språkrör för Miljöpartiet.

Det skriver hon i en debattartikel på Aftonbladet.

– Det har inte varit ett lätt beslut att ta, men jag är övertygad om att det jag kommit fram till är bäst för både mig och partiet, skriver Isabella Lövin.

Isabella Lövin avgår som miljö- och klimatminister så fort Miljöpartiet hittat en ersättare. Detta gäller även hennes roll som vice statsminister.

”Det har inte varit ett lätt beslut att ta, men jag är övertygad om att det jag kommit fram till är bäst för både mig och partiet”, skriver Isabella Lövin i en debattartikel på Aftonbladet.

Längtar efter familjen

Anledningen är enligt henne själv att hon längtar efter att ”växla ner tempot och ha mer tid för skrivande och för min familj”.

Eftersom partiets nästa kongress inte är förrän nästa höst, väljer Lövin att meddela sin avgång redan nu.

”Antingen kan jag lämna min plats nu, så att partiet har möjlighet att välja ett nytt kvinnligt språkrör i god tid till valrörelsen 2022. Eller också ska jag satsa på att ge allt i fem år till, i enlighet med partiets rotationsprincip.” skriver hon.

Efter fyra år som språkrör för partiet valde hon det första alternativet och meddelade sin avgång på onsdagsförmiddagen.

Är det ingen särskild händelse som ligger bakom beslutet?

– Nej, i MP har vi en rotationsprincip. Man går in i politiken, gör sin demokratiska värnplikt under en tid, och går sedan vidare. Politik ska inte vara en yrkesroll man har för evigt. Jag längtar tillbaka till skrivandet och att få mer tid för familjen.

Isabella Lövin (MP) lämnar politiken och avgår som minister och språkrör för Miljöpartiet.
Foto: Björn Lindahl
Isabella Lövin (MP) lämnar politiken och avgår som minister och språkrör för Miljöpartiet.

Vi är inget enfrågeparti

Partikollegor säger att du inte fått den uppmärksamhet du förtjänar i Sverige. Håller du med?

– Ja, det gör jag faktiskt. Inte bara jag utan Sveriges roll i klimatpolitiken och biståndspolitiken. Sverige har en stark roll utomlands.

Du har inte lyckats lyfta partiet i opinionen trots att klimatfrågan är hetare än någonsin, varför?

– Politik är ett lagspel, det är inte en enda person som ska ha ansvar för den frågan. Jag tror också det är viktigt för väljarna att veta att vi inte är ett enfrågeparti. Vi prioriterar att vi måste ställa om samhället på grund av klimatet, men vi har också en politik för skola, jobb och försvar.

Fortsätter till 2021

Lövins efterträdare kommer att utses i början av nästa år.

”Jag avser självklart fortsätta arbeta med full kraft som minister och språkrör tills språkrörsvalet är klart, i början på nästa år”, skriver Isabella Lövin i debattartikeln.

Hon vill inte ge exempel på vem som kan tänkas bli hennes efterträdare som partiets kvinnliga språkrör.

”Jag är trygg i att partiet har så många goda kvinnliga företrädare som kan ge ny kraft, och som får de bästa förutsättningarna att bygga ett långsiktigt starkt språkrörs-team tillsammans med Per Bolund, och ge partiet en riktig nystart.” skriver hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE